Model.HeaderVisualTitle

Festival Oude Muziek 2024

Utrecht – 23 augustus t/m 1 september

Kom in de stemming met de officiële #FOMU24 playlist

Sevilla wordt het thema in 2024. Met de muziek van Morales, Guerrero en Peñalosa als kernrepertoire creëren we een zeldzame gelegenheid om een substantiële brok Spaanse polyfonie te horen. Met artist in residence Música Temprana van de Nederlands-Argentijnse Adrián Rodríguez van der Spoel duiken we in de Zuid-Amerikaanse mengbarok waarin volksmuziek en muziek van de veroveraar vaak gedwongen samenkomen. Midden-Oostenkenner Koert Debeuf betoogt dat de renaissance, die we beschouwen als het hoogtepunt van de westerse cultuur, in feite in Bagdad ontstond en via Al-Andalus het Europese continent veroverde.

Bekijk de festivalbrochure
Música Temprana (Marieke Wijntjes)

Música Temprana - Artist in residence

Flair en flavour? Check. Kennis en kunde? Check. Historisch huiswerk en fun op het podium? Driewerf check! Voor liefhebbers van Spaanse en Latijns-Amerikaanse renaissance- en barokmuziek is Música Temprana al lang geen onbekende meer. Het ensemble rond de Argentijns-Nederlandse Adrián Rodríguez van der Spoel maakte wereldwijd naam met zijn benadering van dit repertoire.

Met pakkende storytelling, bruisende voorstellingen en vertolkingen van topniveau zette Música Temprana oude muziek uit de Iberische en Nieuwe Wereld op de kaart. Driemaal ziet u de artist in residence op het festivalpodium, met weelderig repertoire voor koloniale erediensten, een programma rond super-Sevilliaan Francisco Guerrero en het mysterie van de lamentaties van Cusco.

Cantoria, Artist In Residence (Xaora Fotógrafos)

Cantoría - Artist in residence

Het jonge zangersviertal van Cantoría is een van de meest veelbelovende ensembles van Spanje. Hun specialiteit: vocale polyfonie van hun geboortegrond. Hun ster is rijzende, en hoe! Enkele jaren geleden hoorden we hen nog in de Fringe. Sindsdien staan ze op de grote podia, bij ons in Utrecht en bij onze internationale collega-festivals.

Met hun jeugdige energie en vocale virtuositeit brengen de zangers van Cantoría een frisse en dynamische benadering van hun lievelingsrepertoire. Het levert hun dit jaar de eretitel artist in residence op, en meer dan verdiend.

Bijzonder is dat ze tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht 2024 niet alleen aantreden in de standaardbezetting als kwartet, maar ook in grotere formatie, als Cantoría XL. En natuurlijk zingen ze als extraatje graag aan de zijde van Skip Sempé en zijn Capriccio Stravagante.

ART HOUSE, Olé

ÀRT HOUSE 17 - ¡Olé!

Elk jaar een gigantisch succes en dus terug deze zomer: de slimme bende rond regisseur/acteur Thomas Höft, klavecinist/dirigent Michael Hell en gambist/performance- kunstenaar Georg Kroneis. Voor de festivaleditie 2024 maken ze de voorstelling ¡Olé!, die zes dagen lang om 11.00 uur en om 15.00 uur wordt gespeeld in de Paardenkathedraal.

Ditmaal volgt een cast met onder anderen bariton Dietrich Henschel, mezzo Iris Vermillion, sopraan Gemma Bertagnolli en flamencodanseres Marina Paje de sporen van de barbier van Sevilla tot in... Parijs! Daar zet het nieuws dat een local de lotto zou hebben gewonnen de tongen in beweging van het cliënteel van een barbershop.

Alle voorstellingen
24 Aug 18.45 Koert Debeuf 1

Koert Debeuf - Co-curator

Niet Firenze of Rome, maar Bagdad was de geboorteplaats van de renaissance. Dat is de ophefmakende stelling waarmee de Belgische historicus, filosoof en succesauteur (lees zijn profetische boek Tribilization - Why war is coming uit 2018) Koert Debeuf zijn onderzoek naar de invloed van de Arabische beschaving op de Europese geschiedenis in ons collectieve geheugen beitelde.

Provocerende opiniestukken, kritische reflecties, vlammende toekomstvisies: Koert Debeuf is een vlijmscherp duider, begenadigd spreker en denker-zonder-grenzen. Dat de middenoostenspecialist, jarenlang woonachting in Caïro, ook voeling heeft met de kunsten, maakt hem tot de perfecte festivalgezel. Als inspirator, uitdager en toetssteen stelt hij het programma scherp. En hij laat ons met andere ogen kijken naar de denkbeeldige grenzen tussen oost en west.