Het Internationaal Van Wassenaer Concours (IVWC) is het oudste concours voor oudemuziekensembles in Nederland. Sinds 2014 vindt het driedaagse evenement plaats tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht.

Na een preselectie worden de ensembles tijdens de openbaar toegankelijke halve finale beoordeeld door een internationale vakjury. De ensembles die in deze ronde afvallen, krijgen een coachingsessie van (een van) de juryleden aangeboden. In de finale strijden maximaal vier ensembles om verschillende geldprijzen en een betaalde concerttournee. Bovendien ontvangen alle finalisten een masterclassvoucher die ze kunnen inwisselen voor coaching door een musicus van hun eigen keuze. Op deze manier krijgen ze de kans om te (blijven) leren van hun muzikale voorbeelden.

Sinds 2019 wordt het IVWC niet langer tweejaarlijks, maar jaarlijks gehouden, met een afwisselende focus op vroeg (middeleeuwen en renaissance), midden (barok / basso continuo) en laat (klassiek en romantiek) repertoire, uitgevoerd op historische instrumenten.

In 2024 vindt het Internationaal Van Wassenaer Concours plaats van 28 t/m 30 augustus, met een focus op repertoire uit de barok (1600-1750).

De inschrijving voor het Internationaal Van Wassenaer Concours 2024 is nu gesloten.

Klik hier voor het reglement.

IVWC finalisten 2023

Prijzen

  • Juryprijzen:
    • 1e prijs €3000
    • 2e prijs €2000
    • 3e prijs €1000
  • Publieksprijs
  • OOM-prijs (afzonderlijke jury): een concerttournee tijdens de Festival Oude Muziek Tournees of een concert tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht


Alle finalisten (maximaal vier) ontvangen een masterclassvoucher ter waarde van € 500.

Jury

Krijn Koetsveld (voorzitter) artistiek leider van Le Nuove Musische
Simon-Pierre Bestion artistiek leider van La Tempête
Johanna Rose gambist bij o.a. Accademia del Piacere
Raquel Andueza sopraan bij La Galanía
Benny Aghassi blokfluitist en fagottist