Model.HeaderVisualTitle

Openingsconcert: Música Temprana / Adrián Rodríguez Van der Spoel

Grandiose Améfrica Ladina

Bestel tickets
Locatie:
Utrecht, Domkerk
Prijs € 10,00 - € 44,00
Favoriet Voorverkoop Vriend € 100+

Música Temprana

In de laatste decennia van de 17de eeuw, toen de Spanjaarden heersten in delen van Amerika, kwamen ter plekke eersterangs professionele muziekgezelschappen tot stand. De enorme rijkdom, gebaseerd op de winning van ertsen en niet los te zien van de uitbuiting van mensen, leidde tot muzikale pracht in de grote kathedralen.  

Música Temprana presenteert in hun concert grootse en ruimtelijke muziek, met koren die links, midden en rechts in de Domkerk staan opgesteld. Deze koren worden, typisch Spaans, aangevuld met blaasinstrumenten en harpen.  

Voor Adrián Rodríguez Van der Spoel is het een symbolisch programma: "De driekorige muziek is muziek die ‘ons en de anderen’ verklankt. Améfrica Ladina – de term is van de Braziliaanse antropologe Lélia Gonzalez – staat voor Amerika, Afrika en de Latijnse achtergrond. Oftewel: de inheemse bevolking, de mensen die tot slaaf zijn gemaakt en de Europeanen. Voor mij betekent de meerkorige muziek een erkenning van deze verschillende groepen mensen, met empathie voor elkaar.” 

Lees meer

Programma

 • Francisco Guerrero

  Duo seraphim

  1528-1599
 • Juan de Araujo

  Dixit Dominus 

  1646-1712
 • Antonio de Salazar

  Arde afable hermosura
  Kalenda 

  1650-1715
 • Antonio Durán de la Mota

  Miserere mei Deus 

  ca. 1675-1736 
 • Juan de Araujo 

  Magnificat
  Zagalejos venid y notad

  Programma onder voorbehoud

Musici

 • Música Temprana
 • Adrián Rodríguez van der Spoel muzikale leiding

Over de uitvoerenden

Música Temprana werd in 2001 opgericht door de Argentijns-Nederlandse dirigent Adrián Rodríguez Van der Spoel, en specialiseert zich in barokrepertoire uit Latijns-Amerika. De musici van Música Temprana zijn klassiek geschoold, maar hebben hun muzikale wortels in de Latijns-Amerikaanse muziektraditie, waardoor barok en folklore hand in hand gaan. Het repertoire is vooral afkomstig uit de archieven, kathedralen en Jezuïetenmissies van Latijns-Amerika, waar Rodríguez Van der Spoel regelmatig speurt naar vergeten composities.  

Rang 1
Normaal € 44,00
Vriend € 39,00
Ambassador € 39,00
Jong € 10,00
Upas / Stadspas Nieuwegein € 10,00

Rang 2
Normaal € 40,00
Vriend € 36,00
Ambassador € 36,00
Jong € 10,00
Upas / Stadspas Nieuwegein € 10,00

(excl. transactiekosten)