Nieuw of oud: het is het één of het ander. Of toch niet? Al in de achttiende eeuw ontstond in Engeland een gothic revival, die zich snel over het continent verspreidde. Een eeuw later zouden neostijlen het culturele landschap, en dus ook de muziek, domineren: de vormgeving van de toekomst was te vinden in het verleden! Neobarokke en neorenaissance-stukken werden gecomponeerd als eerbetoon aan de meesters van weleer. Oud, maar dan in een nieuw jasje... of nieuw, verkleed als oud. Kiest u maar.
En wat te denken van onze oude muziekpraktijk? De oudemuziekstijl waar we zo van houden is in ruime mate het resultaat van hedendaagse keuzes: een versie die past bij onze eigen smaak en tijd. Zo beschouwd heeft onze oude muziek veel weg van nieuwe muziek. Hoe historisch geïnformeerd ook, de oude muziek van vandaag ontsnapt principieel maar moeilijk aan een karakterisering als neo-middeleeuws, neo-renaissance of neo-barok.

Dit festival wil uitdagen tot nieuwe en spannende manieren om ons geliefde muzikale erfgoed te benaderen, van conserveren tot restaureren. Middeleeuwen-specialiste Katarina Livljanić, artistiek leider van Ensemble Dialogos en docent aan de Sorbonne en aan de Schola Cantorum Basiliensis, wijst ons daarbij als co-curator de weg.
Onze reis voert van de gregoriaanse tradities tot L’homme armé, van Monteverdi’s Incoronazione di Poppea tot Purcells Fairy Queen, en van Josquin tot Bach. Artist in residence wordt Simon- Pierre Bestion met zijn Ensemble La Tempête, de grote revelatie van het Festival Oude Muziek Utrecht 2021. Ook de Oostenrijkse klavecinist en dirigent Michael Hell speelt een hoofdrol. En we tonen de meest schitterende en waanzinnige neo-droom die in Utrecht en in Nederland te vinden is: kasteel De Haar, ons eigen Downton Abbey.
Verkoopdata
Voorverkoop Vrienden €80+: 16 mei
Voorverkoop Vrienden €40+: 23 mei
Regulier: 1 juni
Het volledige programma wordt bekend gemaakt op 11 mei.