FESTIVAL OUDE MUZIEK 2020

LET’S TALK – Ars Rhetorica (28 aug-6 sep)


De spreker en de musicus hebben, in principe, hetzelfde doel […] namelijk om zichzelf meester te maken van het hart van hun toehoorders, om hun passies aan te wakkeren of juist te kalmeren, en om hen nu eens naar dit gevoel, en dan weer naar het andere te leiden. 
– Johann Joachim Quantz, 1752

Het thema van het Festival Oude Muziek 2020 is Ars Rhetorica. De hechte relatie tussen tekst en muziek, en de macht van muziek om net als het gesproken woord te communiceren, staan in het hart van dit festival.

Speciale aandacht zal er zijn voor genres waarin muziek en woorden samengaan, zoals het luitlied en het melodrama. Maar het programma wordt vooral breed en bont. Van het vroege repertoire bij Machaut tot het classicisme, van puur vocaal bij Monteverdi tot zuiver instrumentaal bij Frescobaldi, en van geestelijke preken tot profaan theater: we laten zien hoe retorische communicatie als een rode draad door genres, nationale stijlen en tijdperken loopt.

De historisch letterkundige en hoogleraar Frits van Oostrom wordt co-curator. Hij helpt mee om het programma vorm te geven en houdt tijdelijk kantoor in onze speciale tentoonstelling in de Janskerk, die wordt omgevormd tot een retorisch speelterrein. Artists in residence worden Sébastien Daucé en zijn Ensemble Correspondances, en de Nederlandse violiste Eva Saladin.

Het programma van het Festival Oude Muziek Utrecht 2020 wordt op donderdag 7 mei bekendgemaakt. De voorverkoop voor Vrienden die € 80 of meer doneren start op woensdag 13 mei (10.00 uur); overige Vrienden kunnen vanaf woensdag 20 mei om 10.00 uur bestellen. De reguliere kaartverkoop start op vrijdag 29 mei om 10.00 uur.