Festival Oude Muziek Utrecht 2024 - Sevilla

23 AUGUSTUS - 1 SEPTEMBER

Het programma wordt medio mei bekend gemaakt.

Het Festival Oude Muziek 2024 is helemaal gewijd aan de muziekcultuur van Sevilla. We laten de geestelijke muziek horen van de grootheden Morales, Guerrero, Peñalosa en Victoria, en werpen een blik op de barokke muziek die daarop volgt. We kijken ook naar de periode daarvoor, naar de tijd waarin christenen, moslims en joden in relatieve harmonie samenleefden. En we vergeten niet dat Sevilla de poort vormde naar wat Europeanen toen zagen als een nieuwe wereld vol kansen. Na de val van Granada in 1492 gaf Mohamed XII, de emir van Granada, zich over aan de Katholieke Koningen Ferdinand II van Aragon en Isabella van Castilië, waarmee een einde kwam aan 780 jaar Moors regime in de regio. In datzelfde jaar zeilde Columbus – zijn pronkgraf staat in de kathedraal van Sevilla – over de Atlantische Oceaan en bereikte hij de Caraïben. De route naar een enorm wingewest lag open en het Westen zou uit de gekoloniseerde gebieden onmetelijke rijkdommen halen, met Sevilla als belangrijkste haven.

We presenteren muziek rond de moeilijke kwesties van geloof, ras, macht en conflicterende culturen in het kader van de geschiedenis van Sevilla. Dichter bij onze tijd, vergeten we zeker niet de uitvinding van een exotisch, prentkaart-Andalusië tijdens het Franco-regime, en het gelijktijdige ontstaan van ‘nationale Spaanse muziek’ via ‘geleerd repertoire’ (oude muziek) en ‘folkloristische tradities’ (flamenco).

Mogen we iets vragen?
Wat is de belangrijkste reden voor uw bezoek vandaag?

Antwoord is verplicht
Cookies

We helpen u ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hieronder in. Lees meer in onze privacyverklaring.

[2]
[1]
Welkom bij eMTV!
Wachtwoord vergeten
Wachtwoord vergeten
E-mail is verplicht!