Over ons

De Organisatie Oude Muziek wil het avontuur van de oude muziek levend houden. Een avontuur dat begon met vragen: wat bedoelt de componist, wat zegt een partituur, wat vraagt mijn instrument? Vragen die nog steeds moeten worden gesteld. 
Al meer dan 30 jaar zijn wij  trendsetter op het gebied van oude muziek. We spelen een hoofdrol in het presenteren en stimuleren van nieuwe ontwikkelingen, zowel op het gebied van nieuw repertoire, nieuwe speelmanieren en nieuwe interpretaties. Daarom ligt onderzoek nadrukkelijk aan de basis van alles wat we doen, en brengen we een nieuwsgierig publiek in contact met nieuwsgierige musici. Als kenniscentrum ligt onze verantwoordelijkheid in diversiteit en innovatie. De organisatie staat zo voor klinkend erfgoed.

Sinds de eerste editie in 1982 is het tiendaagse Festival Oude Muziek Utrecht het vlaggenschip van de organisatie, met ruim 200 concerten en andere activiteiten in het centrum van Utrecht. Elk jaar stellen we het festival open voor jong talent van overal ter wereld door een serie van zo'n zestig gratis fringeconcerten, workshops en masterclasses te organiseren.

In 1986 werd, onder de naam Seizoen Oude Muziek, een landelijke serie oude-muziekconcerten toegevoegd aan de kalender om de internationale kwaliteit van het Festival overal in het land in veelal historische locaties te introduceren. De afgelopen tien jaar werd het seizoen uitgebreid tot over de grens, dankzij vier Belgische partners.

Ten slotte biedt het Tijdschrift Oude Muziek (TOM) achtergrondinformatie, interviews en artikelen over de concerten in Festival en Seizoen, en over de wereld van oude muziek. Onze Vrienden ontvangen TOM vier keer per jaar.

Beleidsplan:
Voor de periode 2017-2020 is een beleidsplan opgesteld, dat u hier kunt downloaden.

Verslag van uitgeoefende activiteiten en financiële verantwoording:
Het jaarverslag en cijfers 2018 van Organisatie Oude Muziek kunt u hier downloaden.
De jaarcijfers 2017 van de Vrienden van Stichting Oude Muziek kunt u hier downloaden.