Ontdek jong talent

Het Internationaal Van Wassenaer Concours (IVWC) is het oudste concours voor oudemuziekensembles in Nederland. Sinds 2014 vindt het driedaagse evenement plaats tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht.

IVWC (Marieke Wijntjes)

Internationaal Van Wassenaer Concours 2024: baroque edition

Na een preselectie worden de ensembles tijdens de openbaar toegankelijke halve finale beoordeeld door een internationale vakjury. De ensembles die in deze ronde afvallen, krijgen een coachingsessie van (een van) de juryleden aangeboden. In de finale strijden maximaal vier ensembles om verschillende geldprijzen en een betaalde concerttournee. Bovendien ontvangen alle finalisten een masterclassvoucher die ze kunnen inwisselen voor coaching door een musicus van hun eigen keuze. Op deze manier krijgen ze de kans om te (blijven) leren van hun muzikale voorbeelden.

Ivwc

Sinds 2019 wordt het IVWC niet langer tweejaarlijks, maar jaarlijks gehouden, met een afwisselende focus op vroeg (middeleeuwen en renaissance), midden (barok / basso continuo) en laat (klassiek en romantiek) repertoire, uitgevoerd op historische instrumenten.

In 2024 vindt het Internationaal Van Wassenaer Concours plaats van 28 t/m 30 augustus, met een focus op repertoire uit de barok.

De zaallichten doven, geroezemoes wordt gefluister, zweetdruppels kriebelen in handpalmen: de spannende wedstrijdronden van het Internationaal Van Wassenaar Concours (IVWC) zijn steeds weer een hoogtepunt in het festivalprogramma. Want nieuwe stemmen op het oudemuziekpodium laten we graag aan het woord.

De competitie daagt jonge ensembles uit om met technische uitmuntendheid, karaktervolle vertolkingen en een vleugje je-ne-sais-quoi zowel jury als publiek op hun hand te krijgen. Ontdek de sterren van morgen en moedig uw favorieten aan. De winnaars mogen zich verheugen op een concertreeks tijdens de Festival Oude Muziek Tournees.

De jury voor het Internationaal van Wassenaer Concours 2024: baroque edition is als volgt:
Krijn Koetsveld (voorzitter)
Simon-Pierre Bestion
Johanna Rose
Raquel Andueza
Benny Aghassi

U kunt vanaf woensdag 14 augustus kaarten voor het IVWC reserveren.

Terugblik 2023: early edition

Winnaars

  • Juryprijzen:
    • 1e plaats: Memor
    • 2e plaats: Contre le Temps
    • 3e plaats: ensemble feuervogel
  • Publieksprijs: Contre le Temps
  • OOM-prijs (een concerttournee tijdens het Seizoen Oude Muziek of een concert tijdens het Festival Oude Muziek): Contre le Temps


Alle vier finalisten ontvingen een masterclassvoucher ter waarde van € 500.

Jury 2023
Krijn Koetsveld (voorzitter) artistiek leider van Le Nuove Musiche
Elam Rotem
artistiek leider van Profeti della Quinta
Maria Jonas
artistiek leider van Ars Choralis Coeln
Pedro Teixeira
artistiek leider van Officium Ensemble
Katharina Bäuml
artistiek leider van Capella de la torre
Michele Pasotti
artistiek leider van la fonte musica