Zwolle, Academiehuis Grote Kerk

Concerten Seizoen Oude Muziek 2023/2024
vr 27 okt 2023 / 20.30 - Maarten Engeltjes & PRJCT Amsterdam
wo 7 feb 2024 / 20.30 - Camerata Trajectina
wo 5 jun 2024 / 20.30 - Lucie Horsch & Racel Podger

Adres

Grote Markt 18

8011 LW Zwolle

Ticket sales in Zwolle (prijzen inclusief pauzedrankje):
Zwolse Theaters
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle
W www.zwolsetheaters.nl
E info@zwolsetheaters.nl
T 038 428 8288

 

i.s.m. Zwolse Theaters

De Grote Kerk heeft een lange geschiedenis en staat op de lijst van Rijksmonumenten. Niet alleen het gebouw is bijzonder, ook in de kerk zijn monumenten en bijzondere objecten te vinden. Als je goed kijkt, zie je nog een gevelsteen uit de Romaanse tijd in de buitenmuur aan de Korte Ademhalingssteeg. Tijdens de beeldenstorm zijn veel vernielingen aangericht. Gelukkig zijn de preekstoel (16-17-1622) en het koorhek (1597) gespaard. Een ander belangrijk monument is het Schnitgerorgel dat in 1721 geplaatst is.

Al vanaf de 10e eeuw staat er in het centrum van de stad een kerk waar mensen samen komen. Eerst was dit nog een simpel houten gebouw, later werd dit vervangen door steen. De Grote Kerk is gebouwd tussen 1370 en 1452 en is een gotische, driebeukige hallenkerk, waarbij de zijbeuken even hoog zijn als het middenschip.

Pronkstuk van de kerk was de toren uit de 15e eeuw. Deze toren was tussen de 115 en 120 meter hoog en daarmee de hoogste van het land. Door blikseminslagen en brand verzwakte de toren, totdat hij in 1682 instortte door een zware storm. De klap nam ook een groot deel van de kerk en het oude orgel mee. Hierdoor werd de kerk aanzienlijk korter. In de Luttekestraat kun je nog zien hoe groot de kerk vroeger geweest is. Na de storm werd op de plek van de toren een achthoekige consistorie gebouwd. De consistorie behoort ook tot de monumenten in de kerk.

In Zwolle kennen we de Grote of Sint Michaëlskerk het best als De Grote Kerk. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat er in het centrum vroeger nog een Sint Michaëlskerk was. Daarom wordt nu de merknaam De Grote Kerk gebruikt. Wel kan je in het logo de engel vinden die boven op het dak en in het koorraam staat, de engel. Deze beschermengel en schutspatroon is de bestrijder van de draak of het kwaad. Michaëls naam is verbonden aan de Michaëlsvieringen, de Michaëlscantorij en aan het eerste professionele orkest uit Zwolle, ontstaan vanuit de Grote Kerk, Musica Michaelis. Vóór de Grote Kerk staat sinds 2010 een grote glazen engel. De kunstenaar heeft de engel daarmee letterlijk tussen de mensen gezet.

Cookies

We helpen u ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hieronder in. Lees meer in onze privacyverklaring.

[2]
[1]
Welkom bij eMTV!
Wachtwoord vergeten
Wachtwoord vergeten
E-mail is verplicht!