Schokland, Kerkje op Schokland

Concerten Seizoen Oude Muziek 2023/2024
zo 15 okt 2023 / 11.00 - Lidewij van der Voort & Fred Jacobs

Adres
Middelbuurt
8319 AB Schokland
www.museumschokland.nl
E info@museumschokland.nl
0527 760 630

 

 

onderdeel van de serie Nieuw Land / Oude Muziek
i.s.m. 't Voorhuys Emmeloord en Museum Schokland
met dank aan Provincie Flevoland

 

Over Kerkje op Schokland
In 1717 werd op de woonterp Middelbuurt een houten kerk gebouwd op een gemetseld muurtje naast de pastorie van 1650. De kerk was bedoeld als vervanging van de Ensenerkerk, de kerk op de Zuidpunt van Schokland. De wanden waren donkerbruin. Het houten kerkje en pastorie kregen het zwaar te verduren tijdens de Stormvloed van 1825. In 1830 waren de gebouwen rijp voor de sloop.

In 1834 werd een nieuwe kerk gebouwd met subsidie van het Rijk. De ontwerper was een hoofdingenieur van Waterstaat. In 1859 werd Schokland ontruimd, hierbij bleef de kerk behouden.

In 1942 viel de Noordoostpolder droog en was het eiland omgeven door land. Het kerkje was in gebruik als paardenstal. Vanaf 1947 werd het Museum Schokland in het kerkje gevestigd. Tot 1990 vonden er wisselende exposities plaats en sindsdien is het in oorspronkelijke staat hersteld en wordt gebruikt als expositieruimte en trouwlocatie van de gemeente Noordoostpolder.

Er staat een elektronisch Heyligers-orgel in de kerk.

Praktische informatie

  • Per auto:
    Vanaf de N50 neemt u afslag 33 Schokland/Nagele/Urk en blijft u de borden Schokland volgen. Na 4 kilometer bevindt Museum Schokland zich aan de linkerkant.

    Vanaf de A6 neemt u afslag 13 Schokland/Nagele. Onderaan de afslag, op de rotonde, slaat u rechtsaf. U volgt nu de borden Schokland. Na 7 kilometer bevindt Museum Schokland zich aan de rechterkant.

    Navigatie adres: Middelbuurt 3, Ens of: Middelbuurt 3, Schokland
  • Openbaar vervoer:
    Busvervoer: Lijn 141 (Kampen - Urk v.v.) tot Ens. Vanaf Ens kunt u vervolgens de Regiotaxi reserveren.
Cookies

We helpen u ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hieronder in. Lees meer in onze privacyverklaring.

[2]
[1]
Welkom bij eMTV!
Wachtwoord vergeten
Wachtwoord vergeten
E-mail is verplicht!