Maastricht, Sint-Janskerk

Concerten Seizoen Oude Muziek 2020/2021
za 10 okt / 20.30 - Daria Spiridonova 
za 9 jan / 20.30 - laReverdie
di 2 feb / 20.30 - Ratas del viejo Mundo
vr 19 mrt / 20.30 - Le Consort
ma 17 mei / 20.30 - Marco Beasley & Stefano Rocco

Voor de concerten in Maastricht (meerdere locaties) is een abonnement verkrijgbaar.


Adres
Henric van Veldekeplein 1
6211 TG Maastricht

Kaartverkoop in Maastricht (geen abonnementverkoop):
Theater aan het Vrijthof
W www.theateraanhetvrijthof.nl
E info@theateraanhetvrijthof.nl
T 0031 43 350 5555i.s.m. Stichting Oude Muziek Limburg en Theater aan het Vrijthof, met dank aan het Prins Bernhard Cultuurfonds

De Sint Janskerk, (Johannes de Doper) oorspronkelijk gebouwd als doopkapel voor het Kapittel van Sint Servaas, werd, na een periode als zelfstandige Parochiekerk, in december 1633 eigendom van de in 1632 opgerichte Nederlands Hervormde Kerk. Dit als gevolg van de verovering van Maastricht op de Spanjaarden in 1632, door de troepen van de Zeven Verenigde Nederlanden, onder bevel van Prins Frederik Hendrik. In de reeds veroverde gebieden waren alle katholieke kerken inmiddels protestant geworden na het invoeren van een Staatskerk: De Nederduits Hervormde Kerk.

In Maastricht werden, na overleg tussen de Prins-Bisschop van Luik, de Hertog van Brabant en de Prins van Oranje, in eerste instantie, kleine kapellen aan de protestanten toegewezen. De kerken bleven katholiek, hetwelk landelijk gezien een uitzondering was. In 1633 waren deze kapellen echter al te klein geworden en na nieuw overleg kregen de protestanten twee kerken, waaronder de Sint Jan. De eerste dienst vond plaats op 1 januari 1634.

Sedert 1987 is de kerk in gebruik bij de "Reformatorische Kerkgemeenschap Maastricht", een federatie tussen Hervormden en Gereformeerden.

Praktische informatie

 • Openbaar vervoer:
  Buslijn 3, 4, 9, halte Vrijthof

  Vanaf het station is het ca. 20 minuten lopen naar het Vrijthof en heel gemakkelijk te vinden. U gaat de recht voor het station gelegen Stationsstraat in en u blijft rechtdoor lopen tot u - door de Wijcker Brugstraat over de Sint Servaasbrug, door de Maastrichter Brugstraat - voor De Bijenkorf staat. U gaat nu rechtsaf en dan de eerste links - Grote Staat - in. Deze straat volgt u tot het eind en u staat op het Vrijthof.

  De ingang van de kerk is onder de toren aan het Henric van Veldekeplein. Wanneer u het straatje tussen de twee kerken - het Vagevuur - doorloopt komt u bij de ingang.

 • Parkeren:
  De dichtstbijzijnde parkeergarage is onder het Vrijthof. Kortingskaarten hiervoor zijn verkrijgbaar bij de gastvrouw/heer in de kerk. Verder zijn er op diverse plaatsen in de stad parkeergarages (betaald) en - plaatsen (betaald parkeren van maandag t/m zaterdag van 8.00 tot 19.00 uur en donderdagavond tot 21.00 uur). Het parkeren in de binnenstad kan soms een groot probleem zijn. U kunt ook in de buitenwijken parkeren en met de stadsbus naar het centrum gaan. Vanuit alle wijken rijden er stadsbussen naar het station en Markt Noord of Vrijthof.

 • Toegankelijkheid:
  Rolstoelgebruikers kunnen vanaf het Vrijthof het straatje aan de linkerkant van de St. Janskerk nemen, daar is - vlak voor de trap - een deur waardoor u zonder obstakels in de kerk kunt komen.
Mogen we iets vragen?
Wegens het coronavirus verloopt uw concertbezoek anders dan normaal.


Antwoord is verplicht