Groningen, Lutherse Kerk

Haddingestraat 23
9711 KC Groningen

Kaartverkoop in Groningen:
Musica Antiqua Nova
Haddingestraat 23C
9711 KC Groningen
www.musicaantiquanova.nl
info@musicaantiquanova.nl
050 3136729De lutherse gemeente in Groningen is in de loop van de 17de eeuw ontstaan. Het huidige kerkgebouw, gelegen aan de Haddingestraat 23, is in 1696 ingewijd. Het is de enige kerk in de stad Groningen die haar karakter van schuilkerk heeft behouden.

Oorspronkelijk kwam men de kerk binnen via een poort in een laag voorgebouw. De huidige gevel dateert uit 1874, toen men de oorspronkelijke pastorie (Haddingestraat 25-25B) ging verbouwen. De middenpartij wordt benadrukt door een halfronde bekroning met een zwaan, het symbool van Luther. De aangrenzende Lutherzaal, te bereiken via het hofje van het voormalige gasthuis, dateert uit 1925 en werd ontworpen door de architecten Kazemier en Tonkens. Het interieur met zijn parabolische bogen en strakke glas-in-lood ramen, is een markante Groningse variant van de Amsterdamse School.

Praktische informatie

  • Per auto:
    Via de diverse snelwegen (A7 Drachten, A28 Assen) komt u op de ringweg van Groningen. Bij het Julianaplein krijgt u de eerste stoplichten, bij de eerstvolgende afslag eraf.

  • Parkeermogelijkheid:
    Parkeergarage aan het eind van de Haddingestraat.

  • Toegankelijkheid:
    Het gebouw is rolstoel toegankelijk