Bloemendaal, Dorpskerk

  

i.s.m. Vrienden Dorpskerk Bloemendaal

Eén van de mooiste monumenten in Bloemendaal is de voormalige Hervormde kerk uit 1636. In 1632 besloten Haarlemse buitenplaatsbezitters tot het bouwen van een kerk in het dorp Bloemendaal. Ook de Bloemendalers zelf wensten een eigen 'predikhuis'. In 1635 werd met de bouw begonnen en een jaar later, op Eerste Paasdag, kon de kerk worden ingewijd.

Uit de begintijd dateren nog het merendeel van de gebrandschilderde ramen, gedenkstenen, banken, preekstoel en doophek. Generaties lang heeft de kerkelijke gemeente met zorg gewaakt over dit monument van grote cultuurhistorische waarde. Het is een van vroege protestantse kerken in Kennemerland. Verschillende restauraties en aanpassingen hebben het in- en exterieur niet aangetast, maar als levend monument voor de toekomst behouden. Bij de laatste verbouwing werden een kleine keukenruimte gerealiseerd op de begane grond en in de voormalige consistorie aan de oostzijde van de kerk een stijlvolle ontvangstkamer en archiefzolder. 

De kerk is opgetrokken in renaissancestijl, een bouwwijze die kenmerkend is voor de eerste protestantse kerken in Nederland. Het monumentale orgel (Assendelft, ca. 1760) werd in 1993 in de kerk geïnstalleerd, na een grondige restauratie en uitbreiding met een extra klavier. 

Praktische informatie 

  • Openbaar vervoer:
    De Dorpskerk is gemakkelijk per voet bereikbaar vanaf station Bloemendaal (ca. 5 min lopen). 
  • Parkeermogelijkheid:
    Rondom de kerk is het betaald parkeren, maar vrij parkeren is mogelijk op 200 m. afstand. 

  • Toegankelijkheid:
    Deze locatie is helaas niet toegankelijk voor mindervaliden.
Mogen we iets vragen?
Wat is de belangrijkste reden voor uw bezoek vandaag?

Antwoord is verplicht
Cookies

We helpen u ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hieronder in. Lees meer in onze privacyverklaring.

[2]
[1]
Welkom bij eMTV!
Wachtwoord vergeten
Wachtwoord vergeten
E-mail is verplicht!