Vriendenaanbiedingen

nog geen vriend?

Let op: deze aanbiedingen zijn alleen geldig voor Vrienden. Wilt u de oude muziek een warm hart toedragen en profiteren van de vele voordelen, waaronder een bestelvoorsprong en vier keer per jaar het Tijdschrift Oude Muziek? Word Vriend!

aanbiedingen tom 4 - 2023

BACH: CANTATES POUR TRINITATIS

LE BANQUET CÉLESTE
(ALPHA CLASSICS ALPHA945)

Sinds de oprichting van zijn ensemble in 2009 timmert Damien Guillon aan de weg met de (her)ontdekking van de cantates van J.S. Bach. Deze cd is gewijd aan drie cantates, waarvoor Le Banquet Céleste zijn meest getalenteerde leden heeft verzameld. Drie zeer verschillende werken, waarin Bach op verschillende manieren uitdrukking geeft aan de emotie die het onderwerp van het voorgeschreven evangelie voor die dag in hem losmaakte.

Normale prijs ca. € 24
Vriendenprijs € 20

VAN NOORDT: TABULATUURBOECK VAN PSALMEN EN FANTASYEN

LÉON BERBEN (ORGEL)
(RAMÉE RAM2201 (2-CD))

Anthoni van Noordt was vanaf 1664 organist van de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het zeventiende-eeuwse Van Hagerbeer-orgel in de Pieterskerk in Leiden is bijzonder geschikt voor zijn muziek. Léon Berben biedt ons een kleurrijke en weelderig versierde lezing van Van Noordts Tabulatuurboeck van Psalmen en Fantasyen uit 1659.

Normale prijs ca. € 35
Vriendenprijs € 27

FRESCOBALDI AND THE SOUTH

FRANCESCO CORTI (KLAVECIMBEL)
(ARCANA A547)

Deze solo-cd verkent de wederzijdse invloeden tussen de Ferrarese klaviermeester Frescobaldi en zijn Napolitaanse collega’s. We horen Frescobaldi’s werken in dialoog met niet alleen de bekende namen die actief waren rond 1700 (De Macque, Rodio, Stella), maar ook met een volgende generatie componisten, die voortbouwden op Frescobaldi (Storace, Salvatore, L. Rossi), evenals tijdgenoten die een parallelle koers vaarden (M. Rossi). Een cd in de geest van de experimenten en innovaties aan het begin van de zeventiende eeuw.

Normale prijs ca. € 24
Vriendenprijs € 20

JOHN DOWLAND: [COMPLETE] LACHRIMAE

MUSICALL HUMORS
(ALPHA CLASSICS ALPHA944)

In 1604 voltooide Dowland een van de grootste meesterwerken uit de renaissancemuziek. Musicall Humors – een collectief van de beste gambisten van het moment – voert het complete decor van pavans, galliards en almands uit, gegroepeerd in suites met elk een eigen karakter. Dat karakter is geïnspireerd door de muziek, maar wordt hier ook versterkt de gambisten, die om beurten de hoofdmelodie vertolken. Zo geeft de persoonlijke speelstijl van elke musicus elk stuk een specifieke kleur.

Normale prijs ca. € 24
Vriendenprijs € 20

MACHAUT: THE FOUNT OF GRACE

THE ORLANDO CONSORT
(HYPERION CDA68417)

Het vierkoppige Britse Orlando Consort verwierf na de oprichting in 1988 als snel een reputatie als een van Europa’s meest deskundige ensembles voor middeleeuwse muziek. Afgelopen juni nam het ensemble afscheid van het podium. Deze cd is het voorlaatste deel van hun project rond Guillaume de Machaut. De titel The fount of grace verwijst naar de Maagd Maria, tot wie Machaut zijn oproepen om genade richtte tijdens een turbulente periode in de Franse geschiedenis.

Normale prijs ca. € 24
Vriendenprijs € 17

VIVALDI’S SALTERIO

FRANZISKA FLEISCHANDERL (PSALTERIUM & LEIDING); IL DOLCE
(CONFORTO CHRISTOPHORUS CHR77471)

De barokke salterio verdween lange tijd volledig van onze concertpodia en wordt pas stilaan herontdekt. Op haar nieuwste cd verkent salteriovirtuoos Franziska Fleischanderl haar instrument in Vivaldi’s muziek. Ook al wijdde Vivaldi aanvankelijk geen stukken rechtstreeks aan de salterio, zijn er aanwijzingen dat zijn werken op dit instrument werden vertolkt door de weesmeisjes van het Ospedale della Pieta, waar hij doceerde.

Normale prijs ca. € 24
Vriendenprijs € 20

aanbiedingen TOM 3 - 2023

EIN DEUTSCHES BAROCKREQUIEM

VOX LUMINIS O.L.V. LIONEL MEUNIER
(RICERCAR RIC445)

Brahms putte voor zijn Deutsches Requiem uit verschillende Bijbelse bronnen. Het is geen verrassing dat sommige van de teksten die hij uitkoos al door illustere barokke voorgangers waren gezet. Het restte Vox Luminis alleen maar een weg te banen door deze eerdere partituren, zoveel meditaties over de dood, en een heel ander Deutsches Requiem samen te stellen: een bezield door de emoties van de Lutherse barok.

Normale prijs ca. € 24
Vriendenprijs € 20

RENAISSANCE ENGLISH RECORDERS

RÉSONANCES CONSORT
(PARADIZO PA0020)

Voor blokfluitisten en virginalisten is de Engelse zestiende-eeuw een snoepwinkel van melancholische melodieën en complexe harmonieën. Het Résonances Consort maakte uit het rijke repertoire een selectie van verfijnde galliardes, allemandes en pavanes van onder andere de componerende koning Henry VIII, John Dowland, William Byrd en Anthony Holborne. Gouden muziek uit een gouden eeuw.

Normale prijs ca. € 24
Vriendenprijs € 20

LEMNISCATE – BACH: THE ART OF FUGUE

NEW COLLEGIUM O.L.V. CLAUDIO RIBEIRO
(RAMÉE RAM2208)

Bachs Kunst der Fuge, omgeven door een zekere geheimzinnigheid en vereerd als een relikwie, wordt alom geprezen om haar complexe, mathematische aard. Maar het werk is ook ontroerend lyrisch, en verdient het te worden beluisterd om haar pure schoonheid. New Collegium pleit met deze cd voor de verzoening en viering van al deze aspecten: zowel cerebrale schittering als emotionele intensiteit.

Normale prijs ca. € 24
Vriendenprijs € 20

LE CONCERT DES OISEAUX

LA RÊVEUSE
(HARMONIA MUNDI HMM902709)

Naast een glinsterende hommage aan het dierenrijk neemt dit programma ons ook mee op een reis door de eeuwen: de bestaande stukken vrij geïnspireerd door vogelgezang, van Couperin tot Ravel, worden weerspiegeld door een verbluffende nieuwe ‘barokke’ compositie, A Carnival of the Animals in Peril. De componist, Vincent Bouchot, herinnert ons aan (bijna) uitgestorven diersoorten en... muziekinstrumenten.

Normale prijs ca. € 24
Vriendenprijs € 18

andere aanbiedingen

THE NEW GUSTAV LEONHARDT EDITION

GUSTAV LEONHARDT E.A.
(WARNER CLASSICS 9029646771 - 35 CD)

The New Gustav Leonhardt Edition is een waar monument. Tien jaar na het overlijden van de legendarische klavecinist nodigt deze 35-delige cd-box uit om Leonhardts gangen vanaf het begin van de jaren ’60 te volgen. Van solorepertoire tot dialogen met uitvoerenden als Frans Brüggen, Max van Egmond en zijn eigen Leonhardt-Consort: dit omvangrijke collectorsitem biedt uren luisterplezier. 

Normale prijs ca. € 90
Vriendenprijs € 59

LA CHAMBRE BLEUE: MUSIC OF THE 17TH-CENTURY PARISIAN SALONS

DEBORAH CACHET (SOPRAAN) & SOFIE VANDEN EYNDE (LUIT)
(PASSACAILLE PAS1097)

Sopraan Deborah Cachet is een graag geziene gast van het Festival Oude Muziek Utrecht. Op haar eerste soloalbum laat ze haar fenomenale sensitiviteit horen in airs de cour, razend populair in de zeventiende-eeuwse Parijse salons. Samen met luitspeler Sofie Vanden Eynde gunt Cachet ons een blik op de o zo fraaie muziekmelancholie van Robert de Visée, Sébastien le Camus en Marc-Antoine Charpentier.

Normale prijs ca. € 23
Vriendenprijs € 19

VICENTE LUSITANO: MOTETS

THE MARIAN CONSORT
(LINN RECORDS CKD 694)

Trouw aan hun pioniersgeest als 'briljante ontdekkers en exponenten van zeldzaam repertoire' (The Observer) hebben de zangers van het Britse Marian Consort de aandacht gericht op de Portugees-Afrikaanse componist Vicente Lusitano. Hun zorgvuldig gekozen selectie van motetten – indrukwekkend en onterecht vergeten – belicht prachtig het vloeiende en melodieuze karakter van Lusitano’s muziek.

Normale prijs ca. € 23
Vriendenprijs € 19

ANGELICA DIABOLICA

GIULIA SEMENZATO (SOPRAAN) & KAMMERORCHESTER BASEL
(ALPHA 830)

Het eerste soloalbum van de Italiaanse stersopraan Giulia Semenzato staat in het teken van heldinnen uit Orlando furioso, een zestiende-eeuws epos van Ludovico Ariosto, en uit opera’s van Händel. Semenzato spreekt alle tinten van haar stem aan om deze vrouwen met bijbehorende rivaliteiten voor het voetlicht te brengen.

Normale prijs ca. € 23
Vriendenprijs € 19 

SCHÜTZ: DAVID & SALOMON

LES CRIS DE PARIS O.L.V. GEOFFROY JOURDAIN
(HARMONIA MUNDI HMM 905346)

Heinrich Schütz reisde tweemaal voor muzikaal onderricht naar Venetië: om de polychorale stijl te bestuderen met Giovanni Gabrieli, en om masterclasses in de affectenleer te volgen bij Caccini en Monteverdi. Het geleerde paste hij toe in zijn Psalmen Davids (1619) en Symfoniae Sacrae I (1629). Geoffroy Jourdain en Les Cris de Paris weten wel raad met deze Italiaanse Schütz.

Normale prijs ca. € 23
Vriendenprijs € 17

JENKINS: FOUR-PART CONSORTS

PHANTASM & DANIEL HYDE (ORGEL)
(LINN CKD 677)

Of het nu gaat om inventieve combinaties of gewaagde harmonische constructies, John Jenkins draaide er zijn hand niet voor om. Het vitale gambaconsort Phantasm en de vermaarde organist Daniel Hyde richten zich op de specialiteit van deze Engelse componist: het verklanken van contrasterende stemmingen. Dit is consortmuziek op haar best!

Normale prijs ca. € 23
Vriendenprijs € 19

A NIGHT IN LONDON

PULCINELLA O.L.V. OPHÉLIE GAILLARD
(APARTE AP274)

Achttiende-eeuws Londen kende een bruisende en kleurrijke mix van muzikale stijlen. De opname van de Franse celliste Ophélie Gaillard en haar orkest Pulcinella getuigt van deze diversiteit: het programma varieert van melancholieke Schotse volksliedjes tot virtuoze Italiaanse concerti grossi. De musici zijn hoorbaar in hun element in het Londense avondleven.

Normale prijs ca. € 23
Vriendenprijs € 18

A. DRAGHI & L.C. ALARCÓN: EL PROMETEO

SOLISTEN, CHOEUR DE CHAMBRE DE NAMUR, CAPPELLA MEDITERRANEA O.L.V. LEONARDO GARCÍA ALARCÓN 
(ALPHA 582)

Antonio Draghi componeerde in 1669 een Spaanstalige opera bij de verjaardag van de toenmalige koningin van Spanje: El Prometeo. Een opeenvolging van magische effecten en onwaarschijnlijke verwikkelingen. Omdat alleen de eerste twee aktes zijn teruggevonden, heeft dirigent Leonardo Garcia Alarcon zelf de muziek bij het laatste bedrijf gecomponeerd. Cappella Mediterranea voert het geheel met veel flair en schwung uit.

Normale prijs ca. € 32
Vriendenprijs € 24 

TOTDAT DE WACHTER HEEFT GEZONGEN – SONGS FROM THE GRUUTHUSE MANUSCRIPT

AVENTURE
(CHALLENGE CC 72795)

Het Gruuthusehandschrift (ca. 1400) is de grootste bekende verzameling Mid-delnederlandse liederen. Het ensemble Aventure plaatst ze in de context van la-tere Duitse bronnen. Het beroemde Egi-dius waer bestu bleven mag uiteraard niet ontbreken, maar ook een minder elitair drinklied maakt deel uit van het programma. Daarnaast speelt een trio blokfl uitisten vaardig originele en eigen bewerkingen, meestal niet gebaseerd op vocale polyfonie, waarbij de weinige uit die tijd overgeleverde voorbeelden als model hebben gediend.

Normale prijs ca. € 23
Vriendenprijs € 20

nog geen vriend?

Let op: deze aanbiedingen zijn alleen geldig voor Vrienden. Wilt u de oude muziek een warm hart toedragen en profiteren van de vele voordelen, waaronder een bestelvoorsprong en vier keer per jaar het Tijdschrift Oude Muziek? Word Vriend!

Cookies

We helpen u ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hieronder in. Lees meer in onze privacyverklaring.

[2]
[1]
Welkom bij eMTV!
Wachtwoord vergeten
Wachtwoord vergeten
E-mail is verplicht!