Deventer, Penninckshuis

Concerten Seizoen Oude Muziek 2023/2024
vr 13 okt 2023 / 20.15 - Lidewij van der Voort & Fred Jacobs
vr 24 nov 2023 / 20.15 - Dionysos Now! / Tore Tom Denys
vr 26 jan 2024 / 20.15 - Per-Sonat
zo 7 apr 2024 / 20.15 - Lucile Richardot & Philippe Grisvard
vr 17 mei 2024 / 20.15 - a nocte temporis / Reinoud Van Mechelen
vr 31 mei 2024 / 20.15 - Lucie Horsch & Rachel Podger

Met een abonnement geniet u extra voordelig van de mooiste oude muziek!

Adres
Brink 89
7411 BX Deventer

  

Kaartverkoop in Deventer:
Deventer Schouwburg
Leeuwenbrug 2
7411 TJ Deventer
W www.deventerschouwburg.nl
info@deventerschouwburg.nl
T 0900 3000 200i.s.m. Stichting Musora Deventer en Deventer Schouwburg, met dank aan het Fonds Podiumkunsten en de Gemeente Deventer

De inham tussen de huizen op de Brink, achter het beeld van Albert Schweitzer, wordt de Penninckshoek genoemd. De gevel met de beelden (Penninckshuis) is één van de topstukken van de renaissance in Deventer en in Nederland. 


Omstreeks 1588 gaf de handelaar Herman Penninck opdracht voor de bouw van deze pronkgevel, die zijn rijkdom en geletterdheid moesten weerspiegelen. De 6 beelden boven de toegangsdeur stellen de 6 deugden voor (geloof, hoop, liefde, voorzichtigheid, kracht en gematigdheid). Beroemde teksten staan bij de zes ornamenten: "CHARTITAS TEMPERENTIA PRVDENTIA FORTITVDO FIDES SPES"; deze staan voor "de zes deugden". Tevens is het wapen van de Penninck-familie en de familietekst "ALST GODT BEHAGET BETER BENYT ALS BECLAGET" op het huis te vinden.

Later was het pand mogelijk gebruikt als katholieke schuilkerk. Eind 19e eeuw was het pand sterk vervallen, de Doopsgezinde Gemeente heeft de voorgevel laten restaureren en er een nieuwe kerk achter laten bouwen. Het pand is momenteel nog steeds in gebruik als Doopsgezinde Remonstrantse Kerk. 

Het standbeeld van Albert Schweitzer dateert uit 1975 is van de hand van Pieter de Monchy. Het is hier geplaatst omdat in het Penninckshuis enkele jaren het internationale Albert Schweizercentrum was gevestigd, dat nu in Maarssen zetelt.

Praktische informatie

  • Openbaar vervoer:
    Het Penninckshuis  is gemakkelijk per voet bereikbaar vanaf station Deventer (ca. 8 min lopen). 

  • Parkeren:
    Overal in het centrum van Deventer is het betaald parkeren. Het voordeligst parkeert u in een van de parkeergarages. Meer informatie vindt u op www.deventer.info/planjebezoek/parkeren.

  • Toegankelijkheid:
    In de hal van de kerk staat een rolstoel, waarmee u de kerkzaal in kunt rijden.
Cookies

We helpen u ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hieronder in. Lees meer in onze privacyverklaring.

[2]
[1]
Welkom bij eMTV!
Wachtwoord vergeten
Wachtwoord vergeten
E-mail is verplicht!