Deventer, Penninckshuis

Concerten Seizoen Oude Muziek 2018/2019
vr 5 okt / 20.15 - L'Arpeggiata (UITVERKOCHT)
vr 26 okt / 20.15 - Gli Angeli Genève
vr 30 nov / 20.15 - Ars Antiqua Austria
vr 25 jan / 20.15 - Belder & Henstra
vr 22 feb / 20.15 - Profeti della Quinta
vr 22 mrt / 20.15 - Anne Azéma & Shira Kammen
vr 10 mei / 20.15 - Doulce Memoire

Voor deze locatie is een abonnement verkrijgbaar.

Adres
Brink 89
7411 BX Deventer

Kaartverkoop in Deventer:
Deventer Schouwburg
Leeuwenbrug 2
7411 TJ Deventer
W www.deventerschouwburg.nl
E info@deventerschouwburg.nl
T 0900 3000 200

  

i.s.m. Stichting Musora Deventer, met dank aan Gemeente Deventer

De inham tussen de huizen op de Brink, achter het beeld van Albert Schweitzer, wordt de Penninckshoek genoemd. De gevel met de beelden (Penninckshuis) is één van de topstukken van de renaissance in Deventer en in Nederland. 


Omstreeks 1588 gaf de handelaar Herman Penninck opdracht voor de bouw van deze pronkgevel, die zijn rijkdom en geletterdheid moesten weerspiegelen. De 6 beelden boven de toegangsdeur stellen de 6 deugden voor (geloof, hoop, liefde, voorzichtigheid, kracht en gematigdheid). Beroemde teksten staan bij de zes ornamenten: "CHARTITAS TEMPERENTIA PRVDENTIA FORTITVDO FIDES SPES"; deze staan voor "de zes deugden". Tevens is het wapen van de Penninck-familie en de familietekst "ALST GODT BEHAGET BETER BENYT ALS BECLAGET" op het huis te vinden.

Later was het pand mogelijk gebruikt als katholieke schuilkerk. Eind 19e eeuw was het pand sterk vervallen, de Doopsgezinde Gemeente heeft de voorgevel laten restaureren en er een nieuwe kerk achter laten bouwen. Het pand is momenteel nog steeds in gebruik als Doopsgezinde Remonstrantse Kerk. 

Het standbeeld van Albert Schweitzer dateert uit 1975 is van de hand van Pieter de Monchy. Het is hier geplaatst omdat in het Penninckshuis enkele jaren het internationale Albert Schweizercentrum was gevestigd, dat nu in Maarssen zetelt.

Praktische informatie

  • Parkeren:
    Het Penninckshuis heeft enkele parkeerontheffingen voor de Brink. Deze zijn uitsluitend bestemd voor zij die niet in staat zijn vanaf een nabij gelegen parkeerterrein of vanaf V&D of de Waag naar de kerk te lopen.

  • Toegankelijkheid:
    In de hal van de kerk staat een rolstoel, waarmee u de Mennozaal en de kerkzaal in kunt rijden.