Wekdienst, 30 augustus 2024

Wederom een prachtige ochtend op deze achtste dag van het Festival Oude Muziek Utrecht 2024. We hebben nog drie dagen voor de boeg, met vandaag onder andere de start van de Oude Muziek Markt en de finale van het IVWC.

Terugblik
Dag zeven stond in het teken van overzeese reizen. Het Utrechtse oudemuziekensembe Camerata Trajectina nam ons aan de hand van verhalen en liederen van Jacob Steendam mee naar Nieuw Amsterdam. In de Domkerk klonken Mexicaanse muzikale kathedraalschatten door Stile Antico. Laat op de avond sloot Imago Mundi de dag af met de Noord-Afrikaanse erfenis vanuit Al-Andalus.

Vanaf vandaag: Oude Muziek Markt

De vijfde en zesde verdiepingen van TivoliVredenburg worden as we speak klaargestoomd voor de Oude Muziek Markt. Instrumentenbouwers, bladmuziekuitgevers, muziekwinkels en boekhandelaren stallen hun kostbaarheden uit voor het festivalpubliek. Daarmee biedt de Festival Oude Muziek Markt zowel de nieuwsgierige leek als de professionele musicus de kans om historische muziekinstrumenten te bekijken en zelfs uit te proberen.

De markt is vrij toegankelijk en wordt gehouden tijdens de laatste drie dagen van het Festival Oude Muziek Utrecht (vrijdag 30 augustus t/m zondag 1 september) en vindt plaats in TivoliVredenburg op en rond Park 6. Vandaag openen de deuren om 12:00 uur, morgen en zondag om 10:00 uur.

Finale IVWC

Afgelopen woensdag verdienden de ensembles BREZZA, Apollo’s Cabinet en Tra Noi een ticket voor de finale van het Internationaal Van Wassenaer Concours. Vandaag zullen zij strijden om de eerste prijs, om de publieksprijs én om de Festival Oude Muziek Utrecht Prijs. Om 11:00 uur staat het eerste ensemble op de bühne in TivoliVredenburg, Hertz. De uitleg over wat de verschillende onderscheidingen inhouden, de programma’s die de ensembles spelen en het exacte tijdschema vind je hieronder. Niet in de gelegenheid om naar TivoliVredenburg te komen? Bekijk dan de gratis livestream via EMTV.

Componist van de dag: Francisco Correa de Arauxo
Waar we in deze dagelijkse rubriek veelal renaissancecomponisten besproken hebben (het thema van dit festival is immers gewijd aan een stad die bloeide in de zestiende eeuw), bewegen we ons vandaag richting de barok. Weer is het een Francisco, deze keer Correa de Arauxo (1584-1654). Ook deze Francisco bracht het grootste deel van zijn leven door in Sevilla. Op jonge leeftijd begon hij als koorknaap en kreeg hij orgellessen waarmee zijn liefde voor het orgel ontstond. Later zou hij organist worden van de San Salvatorkerk in Sevilla, en van de kathedralen van Jaén en Segovia.

Het enige werk dat we nog hebben van Arauxo is zijn Libro de tientos y discursos de música practica, y theorica de organo intitulado Facultad organica uit 1626. Een hele mond vol, dus doorgaans afgekort tot Facultad organica. Dit is zowel een theoretisch belangrijk werk, als compositorisch. Het bevat 69 composities, die toonaangevend zijn voor de verschuiving van de renaissance naar de barok. Arauxo bespreekt ook uitgebreid de mogelijkheden en het gebruik van versieringen en (lichte) dissonantie.

Het type compositie waar het overgrote deel van de Facultad uit bestaat is de zogenaamde tiento. Dit is een typisch Spaanse muzikale vorm die zijn oorsprong vindt in de vijftiende en zestiende eeuw en zich, met behulp van Correa, door zou ontwikkelen tot een belangrijk genre tijdens de barokperiode. Het is een vrije, vaak polyfone compositie die gebruikmaakt van imitatieve technieken en variaties. Het balanceert tussen contrapunt en improvisatie, wat de uitvoering bijzonder expressief maakt.

Arauxo’s tiento’s komen vaak voorbij deze festivaleditie. Bernard Foccroulle heeft zich volledig in zijn composities verdiept en musiceert deze ochtend om 11:00 uur op het orgel in de Tuindorpkerk. Foccroulle vervolgt zijn exploratie van Arauxo’s werk samen met InAlto, morgen in de Hertz.

Verder op het programma vandaag

… onder meer het verhaal van gedwongen bekeerlingen, Alonso Lobo's Missa de Beata Genitrix, en een flamencoconcert (inclusief inleiding).

Vandaag op EMTV

Met EMTV kijkt u iedere dag naar livestreams vanaf het Festival Oude Muziek Utrecht 2024. Met vandaag:

EMTV Streaming Session

Geen kaarten weten te bemachtigen voor het concert van L’Arpeggiata, maar toch graag in een zaal met concertsetting kijken en luisteren? Bezoek dan de Streaming Session in TivoliVredenburg, Cloud Nine. Op groot scherm en met goed geluid kunt u het concert alsnog meemaken.

Wist je dat…

… je mensen met minder financiële middelen de kans kunt geven om ook van het Festival Oude Muziek Utrecht te genieten? Door middel van De Toegift kunnen onze bezoekers een concertkaart doneren voor € 12,50. In samenwerking met verschillende organisaties in Utrecht, waaronder De Tussenvoorziening, Buddy to Buddy, De Armoedecoalitie en COA Haydnlaan, betalen wij de toegangskaart voor hen die anders niet die mogelijkheid hebben. Vorig jaar was Elske één van de bezoekers.

Lees haar verhaal