Ontdek jong talent

Internationaal Van Wassenaer Concours 2024: baroque edition

Het Internationaal Van Wassenaer Concours (IVWC) is het oudste concours voor oudemuziekensembles in Nederland. Sinds 2014 vindt het driedaagse evenement plaats tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht.

Na een preselectie worden de ensembles tijdens de openbaar toegankelijke halve finale beoordeeld door een internationale vakjury. De ensembles die in deze ronde afvallen, krijgen een coachingsessie van (een van) de juryleden aangeboden. In de finale strijden maximaal vier ensembles om verschillende geldprijzen en een betaalde concerttournee. Bovendien ontvangen alle finalisten een masterclassvoucher die ze kunnen inwisselen voor coaching door een musicus van hun eigen keuze. Op deze manier krijgen ze de kans om te (blijven) leren van hun muzikale voorbeelden.

Sinds 2019 wordt het IVWC niet langer tweejaarlijks, maar jaarlijks gehouden, met een afwisselende focus op vroeg (middeleeuwen en renaissance), midden (barok / basso continuo) en laat (klassiek en romantiek) repertoire, uitgevoerd op historische instrumenten.

In 2024 vindt het Internationaal Van Wassenaer Concours plaats van 28 t/m 30 augustus, met een focus op repertoire uit de barok.

Terugblik 2023 - early edition

WINNAARS

  • Juryprijzen: 
    • 1e plaats: Memor
    • 2e plaats: Contre le Temps
    • 3e plaats: ensemble feuervogel
  • Publieksprijs: Contre le Temps
  • OOM-prijs (een concerttournee tijdens het Seizoen Oude Muziek of een concert tijdens het Festival Oude Muziek): Contre le Temps

Alle vier finalisten ontvingen een masterclassvoucher ter waarde van € 500.

jury 2023

Krijn Koetsveld (voorzitter) artistiek leider van Le Nuove Musiche
Elam Rotem 
artistiek leider van Profeti della Quinta
Maria Jonas 
artistiek leider van Ars Choralis Coeln
Pedro Teixeira 
artistiek leider van Officium Ensemble
Katharina Bäuml 
artistiek leider van Capella de la torre
Michele Pasotti 
artistiek leider van la fonte musica

Cookies

We helpen u ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hieronder in. Lees meer in onze privacyverklaring.

[2]
[1]
Welkom bij eMTV!
Wachtwoord vergeten
Wachtwoord vergeten
E-mail is verplicht!