Internationaal Van Wassenaer Concours 2020 – Barokeditie

 

Het Internationaal Van Wassenaer Concours (IVWC) is het oudste concours voor oudemuziekensembles in Nederland. Sinds 2014 vindt het driedaagse evenement plaats tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht.

Na een preselectie worden de ensembles tijdens de openbaar toegankelijke halve finale beoordeeld door een internationale vakjury. De ensembles die in deze ronde afvallen, krijgen een coachingsessie van (een van) de juryleden aangeboden. In de finale strijden maximaal vier ensembles om verschillende geldprijzen en een betaalde concerttournee. Bovendien ontvangen alle finalisten een masterclassvoucher die ze kunnen inwisselen voor coaching door een musicus van hun eigen keuze. Op deze manier krijgen ze de kans om te (blijven) leren van hun muzikale voorbeelden.

Sinds 2019 wordt het IVWC niet langer tweejaarlijks, maar jaarlijks gehouden, met een afwisselende focus op vroeg (middeleeuwen en renaissance), midden (barok / basso continuo) en laat (klassiek en romantiek) repertoire, uitgevoerd op historische instrumenten.

In 2020 staat het IVWC in het teken van repertoire uit de barok (1600-1750). Net als in eerdere edities zal de jury bestaan uit internationaal vermaarde musici. Het IVWC 2020 zal van 2 tot 4 september tijdens het Festival Oude Muziek plaatsvinden. De inschrijvingen zijn inmiddels geopend.

Programma

2 september 2020 - halve finale / TivoliVredenburg, Hertz
3 september 2020 - masterclasses
4 september 2020 - finale / TivoliVredenburg, Hertz

Prijzen

1ste prijs: € 3.000
2de prijs: € 2.000
3de prijs: € 1.000
Publieksprijs
OOM-prijs (afzonderlijke jury): een concerttournee tijdens het Seizoen Oude Muziek

Alle finalisten (maximaal vier) ontvangen een masterclassvoucher ter waarde van € 500

De inschrijvingen voor het Internationaal Van Wassenaer Concours 2020 zijn nu open. De aanmelddeadline is 1 maart 2020.

Klik hier voor het reglement.

AANMELDFORMULIER IVWC 2020
AANMELDEN

TERUGBLIK 2019 – eerste IVWC Early Edition


2019 markeerde de start van een nieuw hoofdstuk voor het IVWC: voor het eerst lag de focus op ensembles gespecialiseerd in muziek uit de middeleeuwen en renaissance. Met sterke deelnemers, een zeer gespecialiseerde vakjury en ruime belangstelling van het publiek en internationale collega’s was deze eerste Early Edition een succes. Contactus en Into the Winds waren de grote winnaars. Zij waren zozeer aan elkaar gewaagd dat de jury geen eerste en derde prijs uitreikte maar deze ensembles een gedeelde tweede prijs toekende. Ook de Organisatie Oude Muziek-prijs en de AVROTROS-prijs werden dubbel uitgereikt aan Contactus en Into the Winds. Hiermee wonnen deze ensembles een tournee in het Seizoen Oude Muziek en een live optreden in het NPO Radio 4-programma Spiegelzaal.

Jury 2019
Krijn Koetsveld (dirigent, Nieuw Bach Ensemble en Le Nuove Musiche) – juryvoorzitter
Katarina Livljanić (zangeres, Dialogos)
Guillermo Pérez (organetto-speler, Tasto Solo)
Carine Moretton (blokfluitiste, Ensemble L’Escarboucle)
Anna Danilevskaia (vedelspeelster, Sollazzo Ensemble)
Roberto Festa (fluitist, Daedalus Ensemble)

Winnaars 2019
Contactus en Into the Winds