FESTIVAL OUDE MUZIEK 2018 - HET BOURGONDISCHE LEVEN (24 AUG-2 SEP)

Op zondagavond 2 september 2018 werd in de Grote Zaal van TivoliVredenburg de 37ste editie van het Festival Oude Muziek Utrecht afgesloten, met een spectaculair requiem voor Jean-Philippe Rameau, de ‘Franse Bach'. Onder de noemer Het Bourgondische Leven trok het grootste oudemuziekfestival ter wereld van 24 augustus tot en met 2 september 70.000 bezoekers met 239 concerten, lezingen, masterclasses en livestreams in TivoliVredenburg en de Utrechtse binnenstadskerken. Hiermee is het recordniveau van 2017 geëvenaard. Lees het persbericht...

Thema en repertoire
Maar het ware statement van dit Festival was ernstiger en lag vervat in de focus op de onderbelichte 14de en de 15de eeuw, de periode van de vier Bourgondische hertogen. Hun kunstminnende hof vormt de bakermat van de Frans-Vlaamse polyfonie die Europawijd toonaangevend werd. Nu eens niet de grote namen van de 16de eeuw – Palestrina, Lassus en De Monte –, wel onbeminde 15de-eeuwers als Grenon, Tapissier en Vide.

Voor het overige lag het accent op de 18de eeuw, met de briljante Rameau, Dijons beroemdste telg. Ook François Couperin kreeg een plek: hij is geen Bourguignon, maar was in 2018 wel precies 350 jaar geleden geboren. 2018 was een jaar waarin we research meer dan ooit naar voren schoven: in drie academische symposia, experimentele concertformules en, bijvoorbeeld, een ongegeneerde ereplaats voor een ‘moeilijk’ genre als de Franse orgelmis. Dit jaar was er daarom ook geen artist maar een echte curator in residence: Björn Schmelzer en zijn Graindelavoix kregen vijf dagen lang de Janskerk als werk- en experimenteerruimte. We vinden het steeds essentiëler om ideeën van collega’s in het Festival te integreren. We houden van de tegendraadse dialectiek die daaruit ontstaat.

Les richesses de Bourgogne: een programma dat buitengewoon bont was, en dat vastgeroeste conventies op de proef wilde stellen. Want dat hield ons, ook bij de 37ste editie, jong. À votre santé!