Festival Oude Muziek Utrecht sluit opnieuw af met 70.000 bezoekers
Directeur Xavier Vandamme: ‘Utrecht zet in op experiment, open discussie en vernieuwing.'

In de Grote Zaal van TivoliVredenburg is zojuist de 37ste editie van het Festival Oude Muziek Utrecht afgesloten, met een spectaculair requiem voor Jean-Philippe Rameau, de ‘Franse Bach'. Onder de noemer Het Bourgondische Leven trok het grootste oudemuziekfestival ter wereld van 24 augustus tot en met 2 september 70.000 bezoekers met 239 concerten, lezingen, masterclasses en livestreams in TivoliVredenburg en de Utrechtse binnenstadskerken. Hiermee is het recordniveau van 2017 geëvenaard.

Festivaldirecteur Xavier Vandamme: ‘Dit was misschien wel het meest inhoudelijke Festival Oude Muziek ooit. Door de muziek van de Bourgondische hertogen te laten klinken, hebben we een soundtrack gemaakt bij de schilderkunst van de Vlaamse primitieven. Muzikaal bekeken is de vijftiende eeuw de vergeten eeuw. Dat hebben we willen rechtzetten.'
 
‘Research en uitvoeringspraktijk gingen hand in hand. Met drie symposia, meer dan dertig lezingen, en de Huizinga Hours met Björn Schmelzer en Frits van Oostrom die we ook via livestream op Facebook aanboden, heeft het Festival de resultaten van wetenschappelijk onderzoek verspreid onder een internationaal publiek van muziekliefhebbers, musici, onderzoekers en wetenschappers. Dit Festival stond in het teken van discussie, tegenspraak en openheid.'
 
Hoogtepunten van dit Festival waren onder meer de Blijde Intrede: een programmapromenade met concerten, interventies, eten en drinken. Curator in residence Björn Schmelzer en zijn Graindelavoix namen de Janskerk vijf dagen lang in gebruik als eigen muzikale biotoop. In de Grote Zaal van TivoliVredenburg klonken concerten van Ensemble Correspondances, Jordi Savall en Vox Luminis. Collegium 1704 zorgde voor de Nederlandse première van Rameau's opera Les Boréades. Ze gaven een aparte uitvoering voor pop- en rockliefhebbers. Het Festival was voor de derde keer gastheer van het Internationaal Van Wassenaer Concours. Tijdens de 71 gratis toegankelijke fringeconcerten in de Utrechtse binnenstad was aanstormend talent te horen.
 
Ruimte was er ook voor zakelijke innovatie. Er werden 30 concerten opgenomen door Concerto Media, die na het Festival gepubliceerd worden. Het Festival is ook gestart met Ambassadors of Early Music, een community van jonge oudemuziekliefhebbers.

Het Festival Oude Muziek Utrecht 2019 heeft het thema Napoli en loopt van 23 augustus tot en met 1 september 2019.
Cookies

We helpen u ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hieronder in. Lees meer in onze privacyverklaring.

[2]
[1]
Welkom bij eMTV!
Wachtwoord vergeten
Wachtwoord vergeten
E-mail is verplicht!