Wanneer we iets wat we haten niet kunnen vermijden, komt woede in ons op. Als het gevaar te dichtbij komt, voelen we angst en wanhoop.

Angst doet het hart krimpen en de spieren verzwakken. De knieën verslappen. Kruis uw armen ter zelfbescherming. Buig voorover, maar kijk achterom om een blik te werpen op het naderende gevaar.

Wanhoop werpt uw gewicht op het achterste been, uw verbeelding keert naar binnen, verschrikkelijke gedachten verzwelgen u. Breng uw handen omhoog naar uw hoofd, alsof u uw haar wilt uitrukken. Kijk omhoog, zoekend naar hulp die niet zal komen.

De uitkomst van wanhoop is ofwel waanzin, ofwel diepste smart. De handen vouwen zich, het hoofd zakt, het gezicht is week. Nu mogen uw tranen vloeien.

Draai u om, kijk in de spiegel en voer deze houdingen opnieuw uit... Hoe voelde het?

Probeer het zelf

Angst

Ogen wijd open en lichtjes naar beneden kijkend, wenkbrauwen in het midden opgetrokken. Adem scherp in, de mond is wijd geopend en slaakt een kreet. Het hart is als ijs.

Wanhoop

De wenkbrauwen zijn laag en raken elkaar boven de neus, de oogleden zijn geopend en de ogen rollen recht naar boven. De mondhoeken openen zich wijd om de tanden te laten zien, de lippen raken elkaar in het midden. De nekspieren spannen zich aan.

Woede

Oefen opnieuw het gezicht van woede. Adem hevig door gesloten tanden. Om de intensiteit te verhogen kunt u scheel kijken.

Mimiek volgens Charles le Brun

Angst

Probeer deze alternatieve houding en gezichtsuitdrukking voor angst. Veer terug op uw been met de voeten wijd uit elkaar. Een hand vliegt met de vingers krachtig gespreid omhoog om uzelf te beschermen. Verstijf. Uw ademhaling is hoog en snel, uw mond gesloten uit stille angst.