Acteurs perfectioneerden hun houding op het toneel, op zoek naar wat Jelgerhuis welstand noemde: een combinatie van gemak, beweeglijkheid en elegantie. In de ideale houding rust uw gewicht op één been. Het hoofd bevindt zich recht boven de hiel die het gewicht van het lichaam draagt. Uw bekken is niet evenwijdig met de vloer, maar schuin, met het standbeen hoger dan het andere. Wanneer uw gewicht op het linkerbeen rust, is de rechterarm vaak omhoog geheven, waardoor de rechterkant van de romp iets langer is dan de linkerkant.

Kijk naar de twee tekeningen van elegante staande poses en probeer ze uit. Eerst met het gewicht achter, en dan, terwijl u de voet naar voren schuift, met het gewicht op de voorste voet. Mannelijke en vrouwelijke acteurs gebruikten dezelfde houdingen. Quintilianus raadde zijn studenten aan om voor de spiegel te oefenen. Volgt u zijn wijze raad op?

Gefeliciteerd! U heeft uw eerste stap als acteur gezet!

Probeer het zelf

Liefde

Uw voorhoofd is open en ontspannen, u glimlacht lichtjes. Kijk opzij en een beetje omhoog naar uw geliefde. Het hart is warm.

Verlangen

Nu staan uw ogen in vuur en vlam, uw mond is open en de tong dringt naar voren. Uw neusgaten openen zich wijd en u ademt scherp in. Kijk recht naar wat u verlangt, uw hoofd beweegt ernaartoe.

Vreugde

Het gezicht van vreugde is zachtaardig en lijkt op dat van de liefde, maar hier zijn de ogen open, ze twinkelen. Uw wenkbrauwen ontspannen zich, u glimlacht opnieuw.

Mimiek volgens Charles le Brun

Liefde

U buigt uw hoofd lichtjes richting uw hart, dat warm en vol is. Uw borstkas komt omhoog en daalt weer, zuchtend. Uw hand wil uw borst aanraken. Kijk naar uw geliefde en reik ernaar met uw hand.