Wanneer een obstakel opduikt tussen onszelf en wat we liefhebben en verlangen, wordt onze vreugde uitgesteld. Woede – het ‘zwaard en schild’ van de ziel – helpt ons om onze doelen te verwezenlijken door hoop en moed in ons op te wekken.

 Woede is een virtuoos vertoon van evenwicht, energie en elegantie. Stap moedig naar voren met uw voorste knie nog gebogen. Uw voeten wijzen elk een andere kant op en staan ver uit elkaar om energie en emotie uit te drukken. Uw torso is naar het publiek gedraaid terwijl uw hoofd voorbij uw voorste knie kijkt. Trek nu snel uw zwaard!

Probeer uw voeten mooi en uitdrukkingsvol te positioneren: ze moeten in een hoek van 45 graden staan. Hoe sterker de emotie, des te verder ze uit elkaar staan.

Probeer het zelf

Moed

De ogen zijn intens, open. De wenkbrauwen staan hoog: trek ze niet naar beneden maar recht naar de neus. De lippen drukken zachtjes op elkaar, maar zijn stevig gesloten. Het hart wordt warm.

Hoop

Hoop is een mengeling van moed, verlangen en angst. De ogen zijn intens en kijken recht vooruit, maar de mondhoeken hangen een beetje. De wenkbrauwen zijn lichtjes opgetrokken in het midden. Alle energie zit in de ogen.

Woede

Het gezwollen hart kookt over. De tanden knarsen, de ogen in vuur en vlam, de wenkbrauwen omlaag getrokken. De nek zwelt op.

Mimiek volgens Charles le Brun

Moed

Voel uw hart warm worden, uw handen maken een vastberaden vuist. Verplaats uw gewicht naar voren, ga rechtop staan en breng een vuist naar uw hart.