Festival

FESTIVAL OUDE MUZIEK UTRECHT 2017
Zing, Vecht, Huil, Bid – Muziek van de reformaties (25 aug  3 sep)

Dit jaar vinden talloze herdenkingen plaats naar aanleiding van de 500ste verjaardag van Luthers stellingen over de aflaten. Het jaar 1517 heeft een verpletterende symbolische lading gekregen als het officiële begin van een niet te stuiten omwenteling binnen de Europese geschiedenis. Maar Luthers daad van verzet was allesbehalve een geïsoleerd gebeuren. In heel Europa waren ideologische verschuivingen gaande, met erg bonte kleuringen in heel verschillende regio’s en contexten. 

Daarom gaan we tijdens het Festival niet op zoek naar een denkbeeldige essentie van ‘De Reformatie’. We laten liever een veelvoud aan ideeën en bewegingen zien, groot en klein, die voor een spanningsvol krachtenveld hebben gezorgd. In ons muzikale verhaal concentreren we ons op de vijftiende en zestiende eeuw, met de onmiddellijke antecedenten en directe gevolgen van zoveel revolutionaire energie.

Enkele bijzondere projecten springen meteen in het oog: de inspeling van het nieuwe grote barokorgel in TivoliVredenburg, een mini-festival met 150 psalmen in zettingen van evenveel componisten, een dansvoorstelling aan het hof van de Franse koning François I – alles wat Calvijn zo vreselijk vond! – en Benjamin Alard die Bachs complete Clavier-Übung speelt. Ook de contrareformatie komt
aan bod, en de theatrale voorstelling Musica Fugit, die ons herinnert aan de honderdduizenden religieuze vluchtelingen in de zeventiende eeuw. Het STIMU-symposium en de nieuwe reeks What's new? reflecteren dan weer op het verleden en de toekomst van de oudemuziekbeweging.

Het wordt een kleurrijk festival, met diepte en ruimte voor reflectie, en zoals steeds vol feestelijke momenten. Grote dank en hulde aan onze vele partners en vrienden, en van harte welkom in Utrecht deze zomer!