Jan Pieterszoon Sweelinck

Lang zal zijn muziek leven

16 oktober 2021 markeert de vierhonderdste sterfdag van een van de grootste componisten die Nederland ooit heeft gekend: Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621). Dat is wel een feestje in het Seizoen Oude Muziek waard! De tweede helft van oktober staat daarom volledig in het teken van deze muzikale duizendpoot. We eren de jubilaris met een dubbele feesttournee rond twee mijlpalen: Sweelincks allereerste muziekuitgave – een bundel vijfstemmige chansons – en de meerstemmige zetting van het Geneefse psalter, dat zijn levenswerk werd. 

Als organist van de Oude Kerk in Amsterdam stond Sweelinck meer dan veertig jaar lang in het hart van het Nederlandse muziekleven. Ook als componist, muziekpedagoog en klavecinist bouwde hij een grote reputatie én een indrukwekkend oeuvre op: Sweelinck schreef, naast ruim zeventig klaviercomposities, meer dan 250 vocale werken. Vooral deze vocale stukken lijken hem na aan het hart te liggen en verschenen grotendeels al tijdens zijn leven in gedrukte vorm. Geen wonder dus dat we de componist eren met gezongen klanken. 

Sweelinck Festival

Ter ere van dit Sweelinckjaar organiseert het Sweelinck Festival van 16 tot en met 24 oktober 2021 een week vol concerten, workshops en andere activiteiten op diverse locaties in Amsterdam.

Sweelincks stukken zijn gemaakt om naar te luisteren én zelf te zingen of spelen. Ook nu nog. In onder meer het Muziekgebouw, het Rijksmuseum en de Lutherse Kerk kunnen bezoekers zich onderdompelen in Sweelincks muziek. Met concerten van (inter)nationale gezelschappen en musici als Doulce Mémoire en Pieter Dirksen. Door mee te doen aan de ‘rekoor-poging’ meerstemmig Sweelinck zingen of de improviseren met muziekensemble Camerata Trajectina. Het festival laat zien dat Sweelinck leeft, ook nog 400 jaar na zijn sterfdag.

Cookies

We helpen u ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hieronder in. Lees meer in onze privacyverklaring.

[2]
[1]
Welkom bij eMTV!
Wachtwoord vergeten
Email is verplicht!