De luisterkeuze van...

Wat doen onze musici, ambassadors en bezoekers in deze verplicht concertluwe periode? Onder andere veel studeren en muziek luisteren. Gelauwerde oudemuziekspecialisten, jonge ambassadors of early music en fervente concertbezoekers delen hun luistertips:

Maarten Engeltjes


“Ik hoop dat u net zoveel luisterplezier beleeft aan deze afspeellijst als ik. Ik heb geprobeerd een lijst te maken met bekende en minder bekende pareltjes van veelal de grote componisten uit de barok. Uiteraard met een nadruk op geweldige zangers die ik al sinds mijn jeugd bewonder. Ik heb alle opera's, oratoria of cantates waar de werken uit komen zelf ook uitgevoerd in de loop der jaren en heb er mede daardoor speciale herinneringen bij.”

> Concerten van countertenor Maarten Engeltjes en zijn ensemble PRJCT Amsterdam in november 2021

Lucie Horsch


“Juist in deze tijd waarin we geen concerten meer kunnen bezoeken, merk ik dat ik veel vaker naar opnames luister. Mijn luisterlijst begint met een aria van Händel gezongen door Lorraine Hunt Lieberson. De directheid en puurheid van de menselijke stem heeft mij altijd geïnspireerd bij het zoeken naar de ideale blokfluitklank. Zo begint mijn luisterlijst als het ware bij de oorsprong – de menselijke stem – en eindigen we bij het symfonieorkest. Met twee ouders die beiden in orkesten spelen heb ik van huis uit veel orkestrepertoire meegekregen en Brahms is een componist waar ik heel veel van hou. Het is uiteindelijk een diverse luisterlijst geworden, waarbij ik me heb laten inspireren door musici die ik bewonder.” 

Oudemuziekliefhebbers – kerstmuziek


Van Bachs Weihnachtsoratorium en een mis van Praetorius tot oude kerstliedjes en Händels Messiah: we vroegen ons publiek welke oude muziek er met kerst bij hen thuis klinkt. Het resultaat: een mooie afspeellijst voor en door oudemuziekliefhebbers.

Marco Mencoboni


"Mijn luisterlijst bevat muziek die ik om diverse redenen bijzonder vind. Bijvoorbeeld omwille van de overgebrachte emotie, de compositorische schoonheid of de geproduceerde klank. U hoort werken die ik zelf heb uitgevoerd met mijn ensemble Cantar Lontano, en ook opnamen waar ik als artistiek directeur van mijn platenmaatschappij E lucevan le stelle betrokken bij ben geweest. Als muzikaal geschoold opnameleider krijg je de kans om samen met de betrokken musici schoonheid te vervolmaken. Die combinatie van verschillende vaardigheden levert naar mijn mening bijzonder interessante resultaten op. Ook heb ik enkele stukken van Girolamo Abos opgenomen, een tot nog toe vrij onbekende componist naar wie ik op dit moment uitvoerig onderzoek doe, en enkele werken uitgevoerd door musici met wie ik momenteel als musicus samenwerk."

Katharina Bäuml


"Mijn afspeellijst bevat muziek uit allerlei genres die het ensemble Capella de la Torre hebben beïnvloed of dat nog steeds doen. [Bäuml is muzikaal leider van dit ensemble.] Er zijn voor mij geen grenzen tussen popmuziek, oude muziek, avant-garde, etc. In deze vreemde maanden waarin de landsgrenzen tijdelijk gesloten waren vanwege de coronapandemie ben ik me nog bewuster geworden hoe bijzonder ons vak is. Ik houd ervan om musicus te zijn en hoop dat we ons werk op het podium snel weer kunnen hervatten, samen met geweldige collega’s en vrienden van over de hele wereld."

Ambassador Henk Vogel


“Mijn lijst bestaat voor een deel uit intiemere ‘thuismuziek’ en voor een deel uit muziek waarin ik het gemis van collectief samenkomen ervaar. Koormuziek bijvoorbeeld, die je toch echt in een kerk of zaal wilt horen, hoe prachtig Cappella Romana de akoestiek van de Hagia Sophia ook heeft weten na te bootsen. Ik heb de lijst afgesloten met niet-zo-oude muziek, gespeeld door het oudemuziekensemble Holland Baroque en Eric Vloeimans. Een aangrijpender verlangen naar samenkomen en meezingen kon ik niet bedenken. Laatste tip: beluister ook de volledige albums waarvan de geselecteerde tracks afkomstig zijn, daar zitten pareltjes tussen. Geniet ervan!”

Christina Pluhar


“Deze luisterlijst bevat opnamen van musici met wie ik heb samengewerkt of die me sterk hebben beïnvloed. In het bijzonder wil ik Rolf Lislevand noemen, die in de jaren negentig het luitspel naar een hoger plan heeft getild en een geheel nieuwe dimensie heeft gegeven. Wij luitisten hebben veel aan hem te danken.”

Fred Jacobs


“In deze tijd van thuisstudie zonder concerten denk ik vaak aan een passage uit de Burwell Lute Tutor (ca. 1660-1672), het luitinstructieboek dat gebaseerd is op de opvattingen van Ennemond Gaultier (1575-1651): ‘Je doet er goed aan om te spelen in een gelambriseerde kamer zonder meubels, als het kan; laat het gezelschap niet het aantal van drie of vier overtreffen want het geluid van een muis is een belemmering voor deze muziek.’ Is dit de ideale situatie voor een toekomstige muziekpraktijk? Voor een aantal stukken op mijn lijst in ieder geval wel. Daarnaast muziek voor wanneer alles weer kan.”

Mogen we iets vragen?
Wat is de belangrijkste reden voor uw bezoek vandaag?


Antwoord is verplicht