HildegardDag

Hildegard, een middeleeuwse legende

Zieneres, genezeres, dichteres, componiste: Hildegard von Bingen (1098-1179) is een van de meest intrigerende vrouwen uit de geschiedenis. De Duitse benedictijnse abdis – ook wel ‘de Sibille van de Rijn’ genoemd – ging de geschiedenis in als eerste vrouwelijke toondichter en was zelfs bij leven al een cultfiguur. Zo werd ze niet alleen geprezen om haar artistieke oeuvre, maar ook om haar mystieke, geneeskundige en wetenschappelijke kwaliteiten.

Hildegard componeerde voornamelijk religieuze liederen, waaronder gezangen ter ere van Disibod en Rupertus, patroonheiligen van de kloosters waar ze in de loop der jaren leefde. De tijdloze klank van haar composities en de beeldende taal van haar teksten blijven inspireren en zorgen ervoor dat haar werk tegenwoordig veelal symbool staat voor de transcendente en holistische kracht van muziek.

Tijdens de HildegardDag herleeft het werk van Hildegard in al zijn rijkdom. Verken Hildegards religieuze repertoire met Ars Choralis Coeln, ervaar haar muziek al zingend tijdens de HildegardScratch met Maria Jonas of duik in haar leven met de biografische film Vision. Het Praagse Tiburtina Ensemble sluit de dag passend af met Hildegards legendarische moraalspel Ordo virtutum.

Presentatie: Mark Brouwers

Bekijk het volledige programma van de HildegardDag in Utrecht en Amsterdam.

 

Mogen we iets vragen?
Wat is de belangrijkste reden voor uw bezoek vandaag?
Antwoord is verplicht
Cookies

We helpen u ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hieronder in. Lees meer in onze privacyverklaring.

[2]
[1]
Welkom bij eMTV!
Wachtwoord vergeten
Wachtwoord vergeten
E-mail is verplicht!