Persbericht 4 oktober 2018

Le Guess Who? en Festival Oude Muziek Utrecht starten meerjarige samenwerking
Twee internationale festivals presenteren samen marathonconcert door ensemble Graindelavoix in Utrechtse Janskerk

2018 markeert het startschot van een meerjarige samenwerking tussen Festival Oude Muziek Utrecht en Le Guess Who?. Het eerste gezamenlijke project wordt een marathonconcert door musicus en antropoloog Björn Schmelzer en zijn gerenommeerde ensemble Graindelavoix. Ze brengen muziek van Gesualdo, die eerst wordt uitgevoerd tijdens de komende editie van Le Guess Who? in de Janskerk in Utrecht. In augustus klinkt het opnieuw tijdens het Festival Oude Muziek.

Samenwerking

Festival Oude Muziek en Le Guess Who? zijn beide mondiale stadsfestivals, autonoom gecureerd en met een internationaal toonaangevende positie. Met de samenwerking tonen de festivals dat de scheiding tussen hedendaagse en klassieke muziek helemaal niet zo strikt is als vaak wordt verondersteld.

Xavier Vandamme, directeur Festival Oude Muziek Utrecht: “De wens om samen te werken met Le Guess Who? is niet nieuw. We hebben altijd met bewondering naar onze collega gekeken. Het contact was altijd uitgesproken vriendschappelijk en hoe meer we met elkaar spraken, hoe meer raakvlakken we ontdekten in uitstraling, werkwijze en artistieke normen en waarden. We hebben besloten om de handen in elkaar te slaan Dit jaar is een Festival Oude Muziek-artiest te horen is bij Le Guess Who?, een muzikaal cadeautje als het ware. Maar onze samenwerking kan alle vormen aannemen.”

Johan Gijsen, directeur van Le Guess Who?: “Op Le Guess Who? is plaats voor alle soorten muziek, vaak ondervertegenwoordigd en schurend. Vorig jaar presenteerden we op Le Guess Who? al Gesualdo, bewerkt door de Amerikaanse avant-garde componist Patrick Higgins en uitgevoerd door het Nederlands Kamerorkest. Hier wilden we een krachtig vervolg aan geven. Met het Festival Oude Muziek als collega in Utrecht was de link snel gelegd. Ik ben ontzettend blij met deze sterke aanvulling op ons programma. Hoe de gezamenlijke projecten er in de volgende jaren uit gaan zien, bekijken we per festivaleditie. We gaan altijd uit van de inhoud: we zijn als sterk gecureerde festivals met dezelfde missie bezig, alleen dan met andere geluiden. Door samen op te trekken leren we van elkaar, versterken we ons inhoudelijke profiel en werken tegelijkertijd aan verbreding.”

Graindelavoix

Eerder dit jaar waren Graindelavoix en hun leider Björn Schmelzer curator in residence tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht. Het multidisciplinaire gezelschap uit Antwerpen breekt een lans voor gedurfde en vervreemdende muziekuitvoeringen. Tijdens Le Guess Who? presenteert Graindelavoix de vier uur durende ‘Tenebrae Responsoria’ van de 17de-eeuwse Italiaanse componist en prins Carlo Gesualdo.

Gesualdo was een vooruitstrevende componist, die in zijn muziek harmonieën verkende die ongehoord waren in zijn tijd. Zijn werk was later dan ook van grote invloed op baanbrekende componisten als Igor Stravinsky en Arnold Schönberg. De ‘Tenebrae Responsoria’ vormen een overweldigend en indringend werk dat geschreven is voor nachtelijke uitvoering. Le Guess Who? en Festival Oude Muziek Utrecht presenteren het stuk als vier uur durende performance op zaterdagavond en -nacht, 10 november, in de Utrechtse Janskerk. Het concert zal in de zomer van 2019, ook als nocturne, opnieuw te horen zijn tijdens het Festival Oude Muziek.

Cookies

We helpen u ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hieronder in. Lees meer in onze privacyverklaring.

[2]
[1]
Welkom bij eMTV!
Wachtwoord vergeten
Wachtwoord vergeten
E-mail is verplicht!