Persbericht 13 februari 2020

Universiteit Leiden en Festival Oude Muziek Utrecht starten meerjarige samenwerking
Grootste oudemuziekfestival ter wereld geeft podium aan artistiek onderzoek

Het Festival Oude Muziek Utrecht en de Academy of Creative and Performing Arts (ACPA) van de Universiteit Leiden gaan een meerjarige samenwerking aan. Het grootste oudemuziekfestival ter wereld en het onderzoeksinstituut willen artistiek onderzoek tijdens het festival een podium bieden.

ACPA is een onderzoeksinstituut van de Faculteit der Geesteswetenschappen aan de Universiteit Leiden en de Hogeschool der Kunsten Den Haag, waaronder het Koninklijk Conservatorium valt. Naast onderzoek in en naar de kunsten biedt ACPA academisch (kunst)onderwijs voor kunststudenten en kunstvakken voor academici. Ook organiseert het instituut culturele evenementen op het snijvlak van kunst en kennis. Het Festival Oude Muziek Utrecht presenteert jaarlijks – naast circa tweehonderd concerten – tijdens lezingen en symposia cutting-edge onderzoek naar repertoire en historische uitvoeringspraktijk. Hierbij werd al op ad-hocbasis samengewerkt met artiesten en academici die verbonden zijn aan ACPA. Het festival en de universiteit hebben nu besloten om de samenwerking structureel in te vullen, en artistiek onderzoek zo voor een groot publiek van muziekliefhebbers te ontsluiten.

Festivaldirecteur Xavier Vandamme: “Het stellen van vragen zit in het DNA van de oudemuziekbeweging. We merken in steeds sterkere mate dat het publiek deze dorst naar kennis deelt. De lezingen, presentaties, debatten en symposia van het festival kunnen op veel enthousiasme en belangstelling rekenen. We zijn erg blij dat we in de Universiteit Leiden een uitstekende partner hebben gevonden waarmee we dit discourspakket de komende jaren kunnen uitbreiden.”

Prof. dr. Henk Borgdorff, wetenschappelijk directeur Academy of Creative and Performing Arts (Universiteit Leiden): “Het Festival Oude Muziek heeft een uniek profiel: ik ken geen andere plek waar artistieke vernieuwing en wetenschappelijk onderzoek op zo’n natuurlijke wijze onder grote publieke belangstelling in elkaar overvloeien. Dit sluit naadloos aan bij de missie en visie van ACPA. We zijn blij dat we de komende jaren tijd en ruimte in het festival krijgen om de resultaten van wetenschappelijk onderzoek een groot internationaal podium te geven.”
Cookies

We helpen u ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hieronder in. Lees meer in onze privacyverklaring.

[2]
[1]
Welkom bij eMTV!
Wachtwoord vergeten
Wachtwoord vergeten
E-mail is verplicht!