Persbericht 1 september 2019

Festival Oude Muziek Utrecht verkoopt opnieuw meer kaarten
Minister Van Engelshoven: ‘Het festival leeft, in Nederland en tot ver buiten onze grenzen’

Voor een uitverkochte Grote Zaal in TivoliVredenburg heeft cultuurminister Van Engelshoven zojuist de 38ste editie van het Festival Oude Muziek Utrecht afgesloten. De minister prees het grootste oudemuziekfestival ter wereld om zijn artistieke slagkracht als een van de belangrijkste podiumkunsteninstellingen van ons land. ‘Het Festival Oude muziek leeft in de harten van het publiek, in Nederland en tot ver buiten onze grenzen. Het is een festival voor iedereen, dat overal in Utrecht van zich laat horen. Met bijvoorbeeld een pop-up opera in de wijken weet het ook een nieuw publiek te bereiken en aan zich te binden.’

Onder de noemer Napoli – de vergeten hoofdstad van de muziek organiseerde het Festival Oude Muziek van 23 augustus tot en met 1 september 228 concerten, lezingen, debatten en livestreams. Met een toename van 5% steeg met name het aantal verkochte kaarten, het totale bezoekersaantal bleef door een lagere zaalcapaciteit voor de gratis evenementen op het eerdere recordniveau van ruim 70.000 bezoekers.

Festivaldirecteur Xavier Vandamme: ‘Het Festival Oude Muziek wil steeds meer zijn maatschappelijke betrokkenheid laten zien. De 98 concerten van het hoofdprogramma, met herontdekte muziek uit Napels, passen in een raamwerk van presentaties en debatten met een uitgesproken cultuurhistorische en politieke inslag. In de reeks Storie napoletane lieten we Napolitanen van nu aan het woord, zoals de actrice Cristina Donadio, bekend van de cult-serie Gomorra. Het festival wordt ook steeds toegankelijker voor een breed en divers publiek. Dat doen we door samenwerking met sociale partners zoals De Tussenvoorziening, Stichting Present en de ArmoedeCoalitie.’

Hoogtepunten van dit festival waren de residenties van Marco Mencoboni (Cantar Lontano) en Giulio Prandi (Coro e Orchestra Ghislieri). Co-curator Thomas Höft was goed voor vijf keer een uitverkochte Il Ciarlatano, die ook als pop-up opera de Utrechtse wijken aandeed. In de Grote Zaal van TivoliVredenburg gaf Christina Pluhar twee uitverkochte concerten. Marco Mencoboni was te gast in de concertserie Pieces of Tomorrow, waarin hij het rock- en poppubliek van TivoliVredenburg voor zich won met muziek uit de renaissance. In de Italiaanse media werd deze festivaleditie geprezen als een mijlpaal: het grootste en meest innovatieve event dat ooit aan oude muziek uit Napels is gewijd.

Het Festival Oude Muziek 2020 loopt van 28 augustus tot en met 6 september met als thema Let’s talk – Ars rhetorica. Co-curator wordt Frits van Oostrom, Universiteitshoogleraar in Utrecht.
Cookies

We helpen u ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hieronder in. Lees meer in onze privacyverklaring.

[2]
[1]
Welkom bij eMTV!
Wachtwoord vergeten
Wachtwoord vergeten
E-mail is verplicht!