Festival Oude Muziek Utrecht uitgeroepen tot beste festival van Europa

Grootste oudemuziekfestival ter wereld wint tweejaarlijkse Europese kwaliteitsprijs
 
Het Festival Oude Muziek Utrecht is door de European Festivals Association en de Europese Commissie bekroond met de EFFE Award voor beste festival van Europa. Dat heeft de EU-commissaris voor cultuur Tibor Navracsics op 18 september bekendgemaakt tijdens een gala in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. 
 
De EFFE Award is een Europese kwaliteitsprijs voor festivals in alle disciplines – van film, theater, architectuur, opera, beeldende kunst, fotografie en literatuur tot design en muziek. De EFFE Award wordt tweejaarlijks uitgereikt. Naast het Festival Oude Muziek Utrecht hebben vijf andere Europese festivals de prijs gekregen.
 
Festivaldirecteur Xavier Vandamme: ‘Deze internationale prijs is een enorme opsteker. Het Festival Oude Muziek verkent de grensvlakken tussen muziek, erfgoed, geschiedenis en creatie. Onderzoek, talentontwikkeling en topkwaliteit staan voorop. Hiermee positioneert het Festival Oude Muziek zich als wereldleider van de sector die muziek uit middeleeuwen, renaissance en barok tot leven wekt. Het is geweldig dat die positie officieel erkend wordt in de vorm van deze prijs.’

Hij vervolgt: ‘Het Festival Oude Muziek is ook een echt publieksfestival: in 8 jaar tijd is het bezoekersaantal verdubbeld tot de 71.000 liefhebbers die we tijdens de voorbije editie mochten ontvangen. Maar die omvang betekent allerminst dat het onpersoonlijk wordt. De menselijke maat staat voorop. We willen een festival zijn van ontmoeting, aandacht en poëzie.’

EFFE Award 
Inrichter van de EFFE Awards is de European Festivals Association (EFA) in samenwerking met de Europese Commissie. De procedure is als volgt: uit de vele duizenden festivals die Europa rijk is, heeft een onafhankelijke jury aan 715 festivals uit 39 landen het EFFE-kwaliteitslabel toegekend. De criteria om dit kwaliteitslabel te ontvangen zijn artistieke kwaliteit, betrokkenheid binnen de gemeenschap en internationale uitstraling. Binnen deze groep waren 26 festivals genomineerd voor de EFFE Award, waaronder naast het Festival Oude Muziek Utrecht ook Festival Boulevard in Den Bosch. Op 18 september heeft de EU-commissaris voor cultuur Tibor Navrascisc tijdens een gala in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel bekendgemaakt dat het Festival Oude Muziek Utrecht de prijs ook effectief heeft gekregen.
komende concerten
Cookies

We helpen u ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hieronder in. Lees meer in onze privacyverklaring.

[2]
[1]
Welkom bij eMTV!
Wachtwoord vergeten
Wachtwoord vergeten
E-mail is verplicht!