Persbericht 6 september 2018

Xavier Vandamme wint eerste Internationale Adriaen Willaert Award
Directeur Festival Oude Muziek Utrecht gelauwerd in zijn geboortestad

Zojuist is bekend gemaakt dat Xavier Vandamme, directeur van het Festival Oude Muziek Utrecht, in zijn geboortestad Roeselare is uitgeroepen tot de allereerste laureaat van de Internationale Adriaen Willaert Award. Met de nieuwe, tweejaarlijkse Adriaan Willaert Award wil de stad Roeselare personen eren die zich op buitengewone wijze verdienstelijk maken voor de wereldwijde aandacht voor het werk van de componist Adriaen Willaert, de beroemde 16de-eeuwse kapelmeester van de San Marco in Venetië en stichter van de zogeheten ‘Venetiaanse School'. Willaert is een van Roeselares bekendste zonen. De prijs wordt op 30 september uitgereikt in De Spil.

Volgens het Stadsbestuur Roeselare zorgt Vandamme voor mondiale aandacht voor het oeuvre van Willaert en zijn tijdgenoten. “Als directeur van het Festival Oude Muziek Utrecht, maar ook in eerdere functies als adjunct-directeur bij het Brusselse BOZAR, als presentator en producer bij radiozender Klara en als muziekjournalist bij De Standaard, geeft Vandamme de muziek van Willaert en zijn tijdsgenoten een wereldwijde uitstraling. Zijn werk als voorzitter van het Réseau européen de Musique Ancienne (REMA), het koepelorgaan op het gebied van oude muziek, versterkt dit alleen maar. We zijn erg blij dat hij de eerste Award in ontvangst wil nemen.”

Vandamme is sinds 2009 directeur van het Utrechtse Festival Oude Muziek. Vandamme: “Ik heb me in mijn professionele leven graag ingezet als voorvechter van renaissancepolyfonie uit de Lage Landen. Mijn engagement als voorzitter van REMA, en tot voor een paar jaar ook als bestuurslid bij de Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis (KVNM) sluit hierbij aan. Ik ben erg blij met de erkenning van mijn geboortestad, maar zie het vooral als een compliment voor de instituten waarvoor ik heb mogen werken. Niet in de laatste plaats het Festival Oude Muziek Utrecht.”

 

Cookies

We helpen u ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hieronder in. Lees meer in onze privacyverklaring.

[2]
[1]
Welkom bij eMTV!
Wachtwoord vergeten
Wachtwoord vergeten
E-mail is verplicht!