Vox Luminis / Lionel Meunier

Over dit concert

Mattheus volgens Sebastiani

Bijna deelde hij zijn naam met J.S. Bach: Johann Sebastiani. De landgenoot van de Thomascantor componeerde zowat een halve eeuw vóór Bachs iconische Mattheuspassie zijn eigen versie van het lijdensverhaal. In dit compacte werk zet Sebastiani met de toevoeging van Lutherse koralen een belangrijke trend. Ook de evangelist als tenor en Christus als bas klinken ons vandaag vertrouwd in de oren. De ontroerende Missa pro defunctis van Johann Caspar Kerll vervolmaakt dit beklijvende barokke tweeluik.

Musici

Jacob Lawrence tenor (Evangelist)
Sebastian Myrus bas (Jezus)

Zsuzsi Tóth, Victoria Cassano, Tessa Roos sopraan
Jan Kullmann, André Pérez Muíño alt
Philippe Froeliger, David Lee, Olivier Berten, Christopher Fischer tenor
Joel Frederiksen bas

Tuomo Suni, Birgit Goris viool
Andreas Linos, Aude-Marie Piloz, Julie Dessaint, François Joubert-Caillet viola da gamba
Simon Linné theorbe, luit
Haru Kitamika orgel

Lionel Meunier bas en muzikale leiding

Programma

Johann Sebastiani 1622-1683 
Matthäus-Passion 

Johann Caspar Kerll 1627-1693
Missa pro defunctis
Introitus
Kyrie
Sequenza
Offertorium
Sanctus – Benedictus – Hosanna
Agnus Dei
Communio

Programma onder voorbehoud 

OVER DE UITVOERENDEN

Het Belgische Vox Luminis is een solistenensemble met een zeer internationale bezetting, dat zich richt op vocale muziek uit de zestiende tot en met de achttiende eeuw. De meeste leden van het ensemble leerden elkaar kennen tijdens hun studies aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Het ensemble opereert zelfstandig maar werkt ook samen met instrumentale groepen zoals Les Muffatti. Bij het platenlabel Ricercar verschenen meerdere enthousiast ontvangen cd’s, waaronder een opname van SchützMusikalische Exequien en het album English Royal Funeral Music, waarop onder meer muziek van Purcell te horen is. In 2019 wonnen Vox Luminis en Lionel Meunier de koorcategorie van de Gramophone Awards voor hun opname van Buxtehudes Abendmusiken met Ensemble Masques en Oliver Fortin. Tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht 2015 was het ensemble artist in residence.

Met de oprichting van Vox Luminis realiseerde bas en dirigent Lionel Meunier in 2004 een jarenlange droom. Bijna twee decennia later bevindt het ensemble zich aan de wereldtop en wordt Meunier beschouwd als een van de leidende stemmen van de oudemuziekscene. Frankrijk mag dan zijn geboorteplek zijn, het is het Belgische Namen waar de zanger-dirigent vandaag woont en zijn uitvalsbasis heeft voor de concerttournees die hem van continent naar continent voeren. Meunier staat bekend als een detaillist, die bronnenmateriaal secuur bestudeert en opperste precisie in de uitvoering nastreeft. Maar minstens even belangrijk is zijn begeestering voor meesterlijke meerstemmige muziek en de componisten die haar hebben bedacht: een plejade aan wondertjes die hij maar wat graag met het publiek deelt.

Cookies

We helpen u ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hieronder in. Lees meer in onze privacyverklaring.

[2]
[1]
Welkom bij eMTV!
Wachtwoord vergeten
Wachtwoord vergeten
E-mail is verplicht!