Vox Luminis / Lionel Meunier

Over dit concert

Mattheus volgens Sebastiani

Bijna deelde hij zijn naam met J.S. Bach: Johann Sebastiani. De landgenoot van de Thomascantor componeerde zowat een halve eeuw vóór Bachs iconische Mattheuspassie zijn eigen versie van het lijdensverhaal. In dit compacte werk zet Sebastiani met de toevoeging van Lutherse koralen een belangrijke trend. Ook de evangelist als tenor en Christus als bas klinken ons vandaag vertrouwd in de oren. Het ontroerende Stabat Mater van Agostino Steffani - zijn laatste en allerbeste werk - vervolmaakt dit beklijvende barokke tweeluik.

Musici

Vox Luminis 
Lionel Meunier
bas en muzikale leiding

Programma

Johann Sebastiani 1622-1683 
Matthäus-Passion 

Agostino Steffani 1654-1728 
Stabat Mater

Programma onder voorbehoud 

OVER DE UITVOERENDEN

Het Belgische Vox Luminis is een solistenensemble met een zeer internationale bezetting, dat zich richt op vocale muziek uit de zestiende tot en met de achttiende eeuw. De meeste leden van het ensemble leerden elkaar kennen tijdens hun studies aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Het ensemble opereert zelfstandig maar werkt ook samen met instrumentale groepen zoals Les Muffatti. Bij het platenlabel Ricercar verschenen meerdere enthousiast ontvangen cd’s, waaronder een opname van SchützMusikalische Exequien en het album English Royal Funeral Music, waarop onder meer muziek van Purcell te horen is. In 2019 wonnen Vox Luminis en Lionel Meunier de koorcategorie van de Gramophone Awards voor hun opname van Buxtehudes Abendmusiken met Ensemble Masques en Oliver Fortin. Tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht 2015 was het ensemble artist in residence.

Met de oprichting van Vox Luminis realiseerde bas en dirigent Lionel Meunier in 2004 een jarenlange droom. Bijna twee decennia later bevindt het ensemble zich aan de wereldtop en wordt Meunier beschouwd als een van de leidende stemmen van de oudemuziekscene. Frankrijk mag dan zijn geboorteplek zijn, het is het Belgische Namen waar de zanger-dirigent vandaag woont en zijn uitvalsbasis heeft voor de concerttournees die hem van continent naar continent voeren. Meunier staat bekend als een detaillist, die bronnenmateriaal secuur bestudeert en opperste precisie in de uitvoering nastreeft. Maar minstens even belangrijk is zijn begeestering voor meesterlijke meerstemmige muziek en de componisten die haar hebben bedacht: een plejade aan wondertjes die hij maar wat graag met het publiek deelt.

Mogen we iets vragen?
Wat is de belangrijkste reden voor uw bezoek vandaag?

Antwoord is verplicht
Cookies

We helpen u ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hieronder in. Lees meer in onze privacyverklaring.

[2]
[1]
Welkom bij eMTV!
Wachtwoord vergeten
Wachtwoord vergeten
E-mail is verplicht!