- Home
- Onze musici
- Boulanger, Pierre & Fortin
Over dit concert
Gratie, branie, fantasie
Virtuoos en weelderig repertoire voor gamba, viool en klavecimbel: dit recital voert recht naar het hart van de Franse barok. Doordeweekse triosonates? Dan kent u de Boismortier, Rebel en Francoeur nog niet: zij herschikten de gebruikelijke muzikale rolverdeling tot een fascinerend spel met de gamba als dubbelagent, schipperend tussen solo en continuo.
Seizoen Oude Muziek 2023/2024
Klik op de datum om kaarten te bestellen:
za 17 feb 2024 / 14.00 - Amsterdam, Muziekgebouw aan 't IJ, Grote Zaal
zo 18 feb 2024 / 14.00 - Utrecht, TivoliVredenburg, Hertz
Musici
Simon Pierre viool
Lucile Boulanger basviool
Olivier Fortin klavecimbel
Programma
Joseph Bodin de Boismortier 1689-1755
Sonate Op. 50 nr. 6
Largo
Allegro
Larghetto
Allegro
Louis-Antoine Dornel ca. 1689-na 1756
Sonate Op. 3 nr. 3
Prélude Lentement
Fugue Gay
Lentement Doux
Chaconne Gracieuse
François Francoeur 1698-1787
Sonate XII
Adagio
Courante
Sicilienne
Rondeau
(uit: Sonates a violon seul avec la basse continüe, Livre II, Parijs 1733)
Jean-Féry Rebel 1666-1747
Sonate IV
Gracieusement
Viste
Récit - Gay
Gigue
(uit: Sonates à Violon seul mellées de plusieurs recits pour la viole, Parijs 1713)
Jean-Marie Leclair 1697-1764
Sonate Op. 4 nr. 1
Adagio
Allegro ma non troppo
Largo
Allegro
Antoine [le père] Forqueray 1672-1745
Le Carillon de Passy
La Leclair
(uit: Pièces de viole, Parijs 1747)
Jean-Philippe Rameau 1683-1764
Concert III
La Lapoplinière
La Timide
Tambourins
(uit: Pièces de clavecin en concerts, Parijs 1741)
Programma onder voorbehoud
Bach & Abel: Solo
OVER DE UITVOERENDEN
De Franse gambiste Lucile Boulanger kreeg haar eerste gambalessen op vijfjarige leeftijd. Ze studeerde bij Christophe Coin aan het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse in Parijs en won verschillende internationale competities, waaronder Wettbewerb Bach-Abel in Köthen, de Società Umanitaria Musical Competition in Milaan, en de MA Competition in Brugge. Boulanger speelt onder andere bij Pygmalion, Ensemble Correspondances, Ricercar Consort en Les Talens Lyriques.
Een workshop in de Alpen en een ontmoeting met levende vioollegende François Fernandez deden de fascinatie van Simon Pierre voor oude muziek ontvlammen tot een levenslange passie. De in Bordeaux geboren violist zwaaide met succes af na een studie bij Odile Edouard aan het conservatorium van Lyon. Masterclasses bij onder meer Pierre Hantaï, Amandine Beyer, Enrico Onofri en Christoph Coin hebben zijn fascinatie voor de barokviool en zijn liefde voor componisten als Corelli, Tartini en Bach enkel versterkt. Vandaag reist Simon Pierre de meest eminente oudemuziekpodia af onder de gelederen van ensembles als Le Banquet Céleste, Ensemble Masques, Ensemble Pygmalion, Ensemble Correspondances en andere toppers van de huidige barokscene.
Klavecinist en organist Olivier Fortin raakte als jongen van acht al gefascineerd door toetsen. Zowat vijftienjaar later verliet hij het conservatorium van het Canadese Quebec met diploma’s, accolades en een massa plannen. Die brachten hem onder meer naar Parijs, waar hij in de klas van Pierre Hantaï belandde, en Amsterdam, waar Bob van Asperen zijn leermeester werd. Nadat Fortin als solist diverse internationale prijzen in de wacht sleepte, bouwde hij ook aan een schitterende portfolio als kamermusicus, onder meer bij het (mede door hem gestichte) Ensemble Masques, Capriccio Stravagante, Tafelmusik, Les Boréades en Les Voix humaines. Fortin doceert aan het conservatorium van Quebec, de Cluny Early Music Summer School en de École Supérieure de Musique de Bourgogne-Franche-Comté.