Le Nuove Musiche / Krijn Koetsveld

Over het concert

Een bonzend hart en trillende handen. Dikke tranen en een beklemde borst. De liefde maakt de meest overweldigende emoties los, ook bij Claudio Monteverdi. Met een keur aan liederen uit zijn madrigaalboeken IV, V en VI kleurt Le Nuove Musiche het portret in van de man achter de muziek – zijn verlangens en verzuchtingen, zijn grote verdriet. Met elk madrigaal als een intense mini-opera markeert deze revolutionaire muziek de dageraad van de barok.

Musici

Jennifer van der Hart, Wendy Roobol sopraan 
Kaspar Kröner alt 
Falco van Loon tenor 
Bas Ramselaar bas 
Cassandra Luckhardt viola da gamba 
Arjen Verhage theorbe 

Krijn Koetsveld klavecimbel en muzikale leiding

Monteverdi - Madrigali Libri V & VI

Programma

Claudio Monteverdi 
Boek lV: Io mi son giovinetta 
La piaga c’ho nel cor 
Ohimé, se tanto amato 
Boek V: O Mirtillo, mirtill’anima mia 
Che dar vi poss’io
M’è più dolce il penar 
Boek Vl: Zefi ro
A Dio, Florida bella
Lagrime d’amante al sepolcro dell’amata

Programma onder voorbehoud

Biografie

Ensemble Le Nuove Musiche is in december 2004 opgericht met het doel om vocale muziek uit de eerste helft van de zeventiende eeuw op topniveau uit te voeren. De groep brengt muziek uit een muzikaal, politiek en religieus turbulente tijd na 400 jaar weer tot klinken, maar zoekt ook graag de confrontatie met het heden. Met het Festival MonteverdiXL, dat inmiddels vier edities kent, is ook een podium geschapen voor educatie en theater. De opname van alle madrigalen van Monteverdi, negen boeken vol, is voltooid: een waar huzarenstuk van Le Nuove Musiche.

Dat Krijn Koetsveld musicus zou worden stond voor hem op jonge leeftijd vast. Hij studeerde orgel, koordirectie, piano, orkestdirectie en kerkmuziek aan het Conservatorium van Den Haag en bekwaamde zichzelf op het klavecimbel. In 1972 kwam hij in aanraking met de toen vrijwel onbekende muziek van Claudio Monteverdi en het was liefde op het eerste gezicht. Koetsveld dirigeerde ensembles als het Nederlands Kamerkoor, het Groot Omroepkoor en het Radio Kamerorkest, en was oprichter en dirigent van Het Nederlands Bach Ensemble, nu dirigent van het Nieuw Bach Ensemble. Koetsveld was de initiatiefnemer van het Van Wassenaer Concours, waarvan hij artistiek leider is. In 2004 richtte hij met een aantal zangers Le Nuove Musiche op, waarmee hij alle madrigalen van Monteverdi voor cd opnam. Door deze opnames geïnspireerd, richtte hij het Festival MonteverdiXL op, dat in 2019 de vierde editie beleeft.