Maastricht, Kapel Zusters onder de bogen

Sint Servaasklooster 14
6211 TE  Maastricht

Kaartverkoop in Maastricht (geen abonnementen):
Theater aan het Vrijthof
Vrijthof 47
6211 LE Maastricht
W www.theateraanhetvrijthof.nl 
info@theateraanhetvrijthof.nl
T 0031 43 350 5555i.s.m. Stichting Oude Muziek Limburg en Theater aan het Vrijthof, met dank aan Provincie Limburg en Gemeente Maastricht

De Liefdezusters van de Heilige Carolus Borromeus, ook wel Zusters Onder de Bogen genoemd, is een Rooms-katholieke congregatie in Maastricht. De congregatie werd in 1837 gesticht door Elisabeth Gruyters (1789-1864), in samenwerking met deken Van Baer van de Sint-Servaaskerk.

Aanvankelijk stonden de zusters onder het patronage van de Heilige Vincentius a Paulo, maar in 1856 werd dat patronage ingeruild voor dat van de Heilige Carolus Borromeus en werd de congregatie door de paus erkend. Na enige omzwervingen vestigden de zusters zich in 1845 in de voormalige proosdij van Sint Servaas. Het oudste gebouw van de proosdij, de zogenaamde Hoge Leenzaal uit de 13e eeuw, is door middel van zware steunbogen verbonden met het westwerk van de kerk en zo kreeg de congregatie al snel de bijnaam Zusters Onder de Bogen.

Geleidelijk aan kwamen er steeds meer gebouwen bij en aan het einde van de 19e eeuw nam de congregatie het hele gebied tussen Sint-Servaasklooster en Kommel in beslag, inclusief delen van de eerste middeleeuwse stadsmuur uit de 13e eeuw. Behalve de proosdij (deels 13e, deels 17e eeuw) bevinden zich op het terrein historische gebouwen als de Refugie van Herckenrode (16e/17e eeuw), het neoromaanse Poortgebouw (1870) en de neogotische kloosterkerk (1899), ontworpen door Johannes Kayser. Aan de kant van het Sint-Servaasklooster verrees in 1936 nog het Damespension (thans Elisabeth Gruytershuis) van Alphons Boosten. Een aantal gebouwen, waaronder twee scholen, zijn inmiddels alweer afgebroken en vervangen door nieuwbouw. 

Praktische informatie

  • Openbaar vervoer:
    Buslijn 3,4, en 9, halte Vrijthof

  • Toegankelijkheid:
    Het gebouw is rolstoeltoegankelijk, maar er is geen invalidentoilet.