Leeuwarden, Lutherse Kerk

Adres
Nieuwe Oosterstraat 28 - 30
8911 KN Leeuwarden

Het huidige kerkgebouw stamt uit 1774. Het staat op de plek waar in 1681 het eerste Lutherse kerkje gebouwd werd op kosten van Jonkheer Andreas Möller, een Brunswijcks legerofficier in dienst van de Friese Nassaus. De gemeente groeide en in 1774 is de kerk vervangen door het huidige gebouw. De eenvoudige topgevel wordt gesierd door een mooie windwijzer in de vorm van een Lutherse zwaan en  toont een fraaie gevelsteen in rococo-omlijsting. De kerk is een Rijksmonument.

Het interieur van de kerk is nog geheel authentiek. Aan beide zijden bevindt zich een zogenaamde kraak, rustend op zes pilaren. De kansel, met een weinig voorkomende rechte gesloten trap, is sober met rococo-ornamentjes versierd. Eveneens uit 1774 stamt de koperen lezenaar.

Het huidige orgel stamt uit 1869 en is gebouwd door Lambertus van Dam, een telg uit een beroemde familie van orgelbouwers. Ter ondersteuning van het orgel is een zevende pilaar aangebracht.

Praktische informatie

  • Openbaar vervoer:
    De Lutherse Kerk is op ongeveer 1 km lopen vanaf station Leeuwarden. U kunt ook gebruik maken van buslijnen 9 die vertrekt vanaf het busstation naast het treinstation, uitstappen halte Nieuwe Oosterstraat. Wel rijdt deze bus een route rondom het centrum waardoor de rit langer duurt dan de wandeling. 

  • Parkeermogelijkheid:
    Betaald parkeren is mogelijk in parkeergarage Zaailand op ongeveer 600 m afstand.

Mogen we iets vragen?
Wegens het coronavirus verloopt uw concertbezoek anders dan normaal.


Antwoord is verplicht