Dronten, De Meerpaal

Concerten Seizoen Oude Muziek 2020/2021
do 22 apr / 20.30 - Into the Winds


Adres
De Rede 80

8251 EX Dronten
www.meerpaal.nl
E info@meerpaal.nl
T 0321 388 777

  

onderdeel van de serie Nieuw Land / Oude Muziek
met dank aan de Provincie Flevoland, i.s.m. De Meerpaal


Tien jaar na het droogvallen van de Oostelijke Flevopolder, zes jaar nadat Dronten zijn eerste bewoners had verwelkomd, werd de Agora (grieks voor markt/plein) onder de naam De Meerpaal op 8 november 1967 door Koningin Juliana geopend. In de pers werd veel aandacht besteed aan het fenomeen dat betiteld werd als 'het ding van Dronten'.

Door een ingrijpende verbouwing kreeg Dronten in 1987 een vernieuwde Meerpaal. Het verdwijnen van het open karakter van het gebouw was tegen de zin van Frank van Klingeren die het de gemeente bij het maken van de verbouwingsplannen daarom erg moeilijk maakte. Maar de architect was niet de enige die protesteerde, ook bij veel Drontenaren overheerste het gevoel dat De Meerpaal hen afgenomen werd. Om de exploitatiekosten binnen de perken te houden, moest het gebouw landelijk 'in de markt gezet worden' en de plaatselijke weekmarkt moest daarvoor wijken.

Delen van het gebouw werden gesloopt, maar de essentie van het gebouw van Van Klingeren bleef overeind, of werd hersteld. Vernieuwbouw zoals het officieel heet. Volgens minister Pronk van VROM (Ruimtelijke Ordening) is de nieuwe Meerpaal een 'voorbeeld van cultuurhistorisch besef'.

Nieuwe bouwdelen, zoals het theater, de muziekschool en de bibliotheek, staan - geheel in de geest van het oorspronkelijke gebouw - als losse blokken rond het overdekte en enigszins verdiepte binnenplein. Het gehandhaafde dak van Van Klingeren zorgt als vanouds voor de visuele eenheid en samenhang in dit multifunctionele gebouw. Het plein biedt als vanouds ruimte voor ontmoeting.

De Meerpaal is het cultureel en bruisend hart van de gemeente Dronten en de verbindingsplek tussen mensen en organisaties. Een unieke locatie met een cultureel centrum, twee theaterzalen, een bioscoopzaal, een evenementenplein, sfeervol restaurant en verschillende vergaderzalen. 

Praktische informatie

 • Openingstijden Serviceplein in De Meerpaal
  Maandag t/m zaterdag van 09.00 – 17.00
  Woensdag- en vrijdagavond ook van 19.00 – 20.30 uur
  Zondag gesloten

  Buiten de openingstijden van Het Serviceplein kunnen theater- en filmkaartjes gekocht worden in het Grand Café. Bij theatervoorstellingen is de kassa geopend vanaf één uur voor de aanvang van de voorstelling. Bij filmvertoningen is de kassa geopend vanaf een half uur voor aanvang.

 • Openingstijden gebouw De Meerpaal
  Maandag en dinsdag: 09.00 – 22.00 uur*
  Woensdag t/m vrijdag: 09.00 – 00.00 uur
  Zaterdag: 09.00 – 00.00 uur
  Zondag: 12.30 – 00.00 uur

  * in de zomermaanden is De Meerpaal op maandag en dinsdag geopend tot 18.00 uur

 • Toegankelijkheid:
  Neem contact op met De Meerpaal via 0321 388 770 indien u rolstoelplaatsen wilt reserveren.
Mogen we iets vragen?
Wat is de belangrijkste reden voor uw bezoek vandaag?


Antwoord is verplicht