Delft, Sint-Hippolytuskapel

Oude Delft 118
2611 CG Delft

Kaartverkoop vanaf drie weken voor elk concert (geen abonnementenverkoop) ook bij:
Muziekhandel Van Buytene
Binnenwatersloot 16 
2611 BK Delft
www.cdklassiek.nl
info@cdklassiek.nl
T 015 212 38 53


niet rolstoeltoegankelijk, geen ringleiding aanwezig

De St. Hippolytuskapel is kort na 1400 gebouwd bij het Heilige Geestzusterhuis. Daar konden tot 1578 alleenstaande vrouwen terecht om een sober en godsdienstig leven te leiden. 

In 1412 is de kapel in gebruik genomen en werd door de bisschop een kapelaan benoemd.
Bij de reformatie in 1572 moest de kapel ontruimd worden, de klok werd uit de toren gehaald  en het kruis op de toren werd vervangen door een windwijzer. In 1581 kocht het stadsbestuur de kapel om te gaan gebruiken als Ammunitiemagazijn en werden er wapenuitrustingen, kurassen, zwaarden, geweren en werktuigen opgeslagen. In 1623 werd de kapel verbouwd om het beter als pakhuis te kunnen gebruiken: twee extra vloeren, gewoon glas in de ramen, dakkapellen en een luik in de voorgevel. Aan de waterkant kwam een hijskraan om de schepen te kunnen laden en lossen, zoals op de gravure is te zien. In 1630 kreeg de Raad van State het in gebruik. 

In de periode, dat de kapel gebruikt werd als pakhuis, is er niet veel aan onderhoud gedaan. De redding is geweest, dat de Technische Hogeschool op zoek was naar een aula in 1923. Zij hebben de kapel ingrijpend gerestaureerd. De hoge spitsramen werden hersteld, de noordgevel werd opnieuw met de oorspronkelijke Rijswijkse steen opgemetseld, het dak werd met blauwe pannen bedekt en binnen verdwenen de balklagen en vloeren van het pakhuis en werd het houten tongewelf hersteld en beschilderd door Jacob Por. De kapelvloer werd omhoog gebracht, waardoor eronder een kelder, keuken, curatorenkamer, kleedkamer en heteluchtverwarming gemaakt kon worden. Toen de Technische Hogeschool in 1966 een grotere aula in gebruik nam, werd de kapel verhuurd aan de Vrijzinnig Protestantse Gemeente.
De Sint Hippolytuskerk aan de Voorstraat werd in 1972 gesloten. Een deel van de parochianen heeft zich verenigd en de kapel gehuurd. Zij hebben de kapel weer ingericht voor de Rooms Katholieke eredienst en de Kapel van het Heilige Geestzusterhuis werd op 30 juli 1972 na vier eeuwen weer als kerk in gebruik genomen met de naam Sint Hippolytuskapel.

Praktische informatie

  • Openbaar vervoer:
    ca. 10 minuten lopen vanaf station Delft.

  • Parkeren:
    De dichtsbijzijnde parkeergarage is de Phoenixgarage.

  • Toegankelijkheid:
    Deze locatie is niet toegankelijk voor mindervaliden.