Delft, Lutherse Kerk

Adres
Noordeinde 4

2611 KH Delft

  

De Lutherse Kerk, voor de Reformatie Sint-Joriskapel geheten, is een kerk aan het Noordeinde in de Zuid-Hollandse plaats Delft.

Het gebouw was de oorspronkelijke kapel van het Sint-Jorisgasthuis en werd in de tweede helft van de 15e eeuw gebouwd. Een eerdere kerk op die locatie zou volgens oorkonden al in 1407 zijn opgericht. De kerk heeft een tijd (ca. 1600 - 1677) dienst gedaan als dolhuis. In de periode van het einde van de 16e eeuw tot 1764 deed de ruimte dienst als stadsartilleriemagazijn. In 1768 werd het verbouwd tot lutherse kerk en voorzien van een nieuwe voorgevel. Deze was ontworpen door stadsarchitect Nicolaas Terburgh die ook het Meisjeshuis ontwierp.

De Lutherse Kerk is de enige Delftse kerk met een houten kap van voor de grote stadsbrand van 1536 die een groot deel van de stad verwoestte.

Praktische informatie

  • Openbaar vervoer:
    Vanaf Station Delft (10 min. lopen): steek vanaf het stationsplein de Westvest over. Loop door de Barbarasteeg de Oude Delft op en ga links af. Na 10 minuten lopen gaat de Oude Delft over in het Noordeinde. De kerk ziet u vervolgens aan uw rechterhand liggen.
    Tramlijn 1, halte Nieuwe Plantage

  • Parkeren: 
    De parkeerruimte in de buurt van de kerk is voorbehouden aan parkeerkaarthouders. In de buurt van het centrum zijn 3 parkeergarages op ca 10 minuten lopen waar u uw auto kwijt kunt.  Aan de Spoorsingel is een aantal plaatsen met een parkeermeter. Voor de deur is één invalideparkeerplaats. 

NB: In Delft wordt thans gewerkt aan de spoortunnel waardoor de verkeerssituatie nogal eens kan veranderen. Maar éénmaal in het historische centrum waant u zich in de middeleeuwen.

Mogen we iets vragen?
Wegens het coronavirus verloopt uw concertbezoek anders dan normaal.


Antwoord is verplicht