Brussel (B), Protestantse Kapel

Museumplein 2
1000 Brussel
Belgium
www.bozar.be
E info@bozar.be
T 0032 2 507 82 00i.s.m. BOZAR

De kerk van het Museumplein was eigenlijk de privékapel van het Paleis van Karel van Lotharingen en is een parel van de 18de eeuw. De bouw van de kapel startte in 1760, tijdens het Oostenrijkse regime, volgens de plannen van architect Jean Faulte.

Het concept van de kapel verwijst naar de kapel van het Kasteel van Versailles, dat dezelfde gangpaden heeft met bovenliggende galerijen. In oktober 1804 tekende Napoleon een keizerlijk decreet dat de kapel officieel toekende tot de protestantse cultus. De Belgische Staat erkent de kerk sinds 1830 met de naam ‘Protestantse Kerk van Brussel’. Koning Leopold I, die een protestant was, maakte van de kerk zijn ‘Koninklijke Kapel’ omdat hij er zelf ‘ter kerke’ ging, net zoals voor hem ook de prinselijke familie van Oranje dat had gedaan.

De kerk werd volledig gerestaureerd tussen 1970 en 1987. Er werd rekening gehouden met de originele decoratie uit de 18de eeuw. Deze renovatie was het orgelpunt van een lange periode van werkzaamheden en restauraties aan het Museumplein.

Naast haar religieuze rol is de Protestantse Kerk van Brussel ook een muzikaal trefcentrum in de Museumwijk. De Kerk zet immers regelmatig de deuren open voor concerten maar ook voor de leerlingen van het Koninklijk Conservatorium van Brussel. De Kerk biedt hen zo een ruimte en topinstrumenten voor hun afstudeerconcerten. De Kerk wordt ten slotte ook regelmatig door befaamde musici gebruikt voor opnames. 
Een team vrijwilligers staat in voor geleide bezoeken aan de kerk. Dit kan op afspraak het hele jaar door en permanent op donderdagnamiddag tijdens de zomermaanden.