Amerongen, Kasteel Amerongen

Concerten Seizoen Oude Muziek 2019/2020
zo 20 okt / 14.30 - Le Banquet Céleste
zo 9 feb / 14.30 - Duo Serenissima

Er is een abonnement beschikbaar voor de combinatie Amerongen-Zeist.

Adres
Drostestraat 20

3958 BK Amerongen
W: www.kasteelamerongen.nl
E: info@kasteelamerongen.nl
T: 0343 563 766

 

i.s.m. Stichting Kasteel Amerongen

Kasteel Amerongen staat op de grondvesten van een middeleeuwse woontoren, gebouwd door Hendric en Borre van Amerongen. Het uiterlijk van het kasteel is daarna vooral bepaald door de familie Van Reede, die vanaf 1557 ruim 300 jaar eigenaar zou blijven. Door huwelijken verkreeg de familie nauwe banden met het Huis van Oranje en de Engelse adel.

In 1673 brandden de Franse bezetters Kasteel Amerongen volledig plat. Kostbare interieurstukken waren op tijd in veiligheid gebracht. Vooral onder leiding van Margaretha Turnor werd het kasteel in een strakke classicistische stijl herbouwd. In 1879 liet de laatste Van Reede alle bezittingen na aan een neef, Graaf Aldenburg- Bentinck.

Na zijn dood in 1940 droegen zijn kinderen in 1977 het familiebezit over aan Stichting Kasteel Amerongen, die als doel heeft het kasteel te restaureren, te bewaren en open te stellen voor het publiek. De restauratie zal aan het eind van 2010 gereed zijn; in het voorjaar van 2011 is het kasteel weer toegankelijk voor het publiek. Stichting Kasteel Amerongen nodigt internationale gasten uit en initieert een culturele programmering op hoog niveau. De bijzondere relatie van de oorspronkelijke kasteelbewoners met de zeventiende-eeuwse politiek, Europese diplomatie en het toenmalige bestuur van ons land biedt daarvoor de historische context.

Praktische informatie
Voor concertbezoekers is op afspraak (rondleiding@kasteelamerongen.nl) zowel het kasteel als de tuin toegankelijk (kasteelbezoek onder voorbehoud i.v.m. restauratie activiteiten).

 • Openbaar vervoer:
  Utrecht, Arnhem, Wageningen, Veenendaal: buslijn 50
  Arnhem, Wageningen, Veenendaal: buslijn 81
  U dient uit te stappen bij de halte 'Amerongen Dorp'. Vanaf deze halte is het +/- 10 min. naar het Kasteel. U loopt naar de rotonde, en volgt  de Imminkstraat. Op de eerste kruising rechtdoor. (kruising met de Burg. Jhr. H.v.d. Boschstraat). Op de T-splitsing gaat u linksaf de Overstraat in. Doorlopen tot u aan de rechterkant bij het toegangshek van het grote voorplein van het Kasteel komt. Dit plein oversteken naar de ingang van het Kasteel. 
 • Parkeermogelijkheid:
  Op de Margaretha Turnorlaan vóór het Kasteel is beperkte mogelijkheid tot gratis parkeren. Bij een groot bezoekersaantal kan het voor komen dat dit parkeerterrein vol is. Wij verzoeken u om in een dergelijk geval uit te wijken naar andere parkeerplaatsen in het dorp. In de directe omgeving van het Kasteel zijn dat "De Hof"(bij de Andrieskerk) en het "Dorpshuisplein". Aan de oostzijde van Amerongen bevindt zich een grote parkeerplaats. (bij sportpark "De Burgwal") Vanaf hier is het 10 minuten lopen naar het kasteel.

  Wij verzoeken u dringend niet te parkeren langs de doorgaande (smalle) straten in de nabijheid van het Kasteel: Drostestraat, Nederstraat, Donkerstraat en de Kersweg. Dit om hulpdiensten en het overige doorgaande verkeer niet te hinderen.

 • Toegankelijkheid:
  Het Koetshuis, de tuin en het kasteelcafé zijn toegankelijk voor mindervaliden, sommige toegangspaden zijn echter wat moeilijker begaanbaar. Het Kasteel zelf is niet toegankelijk voor mindervaliden.