Wekdienst, 1 september

Goedemorgen op deze allerlaatste dag van het Festival Oude Muziek Utrecht… Het is weer zondag en dat betekent dat de dag geopend wordt door de klokken in de Domtoren met de workshop klokkenluiden. In deze laatste wekdienst kijken we nog één keer vooruit naar wat de dag gaat brengen.

 

Recap

Maar eerst de inmiddels traditionele terugblik naar gisteren. Arthur Japin bracht het publiek in vervoering met een prachtig aangrijpend verhaal bij Haydns Sieben letzte Worte. Aan het einde van de avond zong Vox Luminis  het Officium Defunctorium en de Missa Pro defunctis van Cristóbal de Morales, één van de mooiste zettingen van de requiemmis. Opera Omnia straalde met juist een feestelijke Zuid-Amerikaanse mis in de Jacobikerk.

De markt volgens Carline

Het hele festival heeft Carline Vrielink haar bevindingen met ons gedeeld op haar eigen manier: met fantastische illustraties. Ook bijzondere kleine instrumenten op de Oude Muziek Markt waren een mooie inspiratie. Bekijk haar resultaat hieronder en bezoek de markt vandaag nog, tussen 10:00 uur en 17:00 uur.

Lees meer over het IVWC…

Slotconcert: Arlequin Philosophe

De laatste festivaldag betekent ook dat het tijd is voor het slotconcert. Vanavond om 20:00 uur herdenkt Arlequin Philosophe o.l.v. Pedro Memelsdorff de kolonie Kourou – een plek waar met een migratiecampagne zo’n 11.000 mensen terechtkwamen, die vervolgens kort cultureel bloeide, maar al snel weer tot haar eind kwam.

Jubileumconcert: Camerata Trajectina

Binnen het festivalthema lijkt het een vreemde eend in de bijt, maar voor het Festival Oude Muziek Utrecht kan het dit jaar niet missen: het jubileumconcert van Camerata Trajectina. Al jarenlang gaan het Utrechtse festival en het Utrechtse oudemuziekensemble hand in hand.

Ter gelegenheid van hun vijftigjarig jubileum toerde Camerata Trajectina twee maanden terug al door het land. We zijn vereerd om vandaag samen het glas te mogen heffen op vijftig jaar Nederlandse oude muziek herontdekken en laten herleven. Het programma is een reis langs hoogtepunten uit hun bestaansgeschiedenis, zoals de Geuzenliederen, psalmen en muziek uit het Maastrichts Liedboek. Kom het meevieren om 17:30 uur in TivoliVredenburg, Hertz. En, Camerata Trajectina, van harte gefeliciteerd!

Componist van de dag: Luis Misón

Na het licht geworpen te hebben op voornamelijk zestiende eeuwse klaviervirtuozen, besteden we op deze laatste dag aandacht aan de achttiende-eeuwse fluitist Luis Misón (ca. 1727-1766).

Deze componist, fluitist en gitarist werd geboren in Mataró, Catalonië. Misón was een centrale figuur in de muziekscene van Madrid, vooral in de ontwikkeling van de tonadilla, een populair theatergenre dat muziek, dans en humor combineerde. Misóns werken vingen vaak de levendige geest en volksinvloeden van de Spaanse cultuur, waardoor hij een geliefde componist van zijn tijd werd. Zijn muziek combineert Italiaanse invloeden met typische Spaanse ritmes en melodieën, wat zijn veelzijdigheid en creativiteit benadrukt.

Een opmerkelijke ontdekking vond plaats in Sevilla, waar een set fluitsonates werd gevonden die nieuw licht werpt op Misóns compositorische output. Deze sonates, toegeschreven aan hem, werden ontdekt in een privécollectie en bieden een zeldzame inkijk in zijn instrumentale muziek, die voorheen minder gedocumenteerd was in vergelijking met zijn vocale en theatrale stukken. De sonates worden gekenmerkt door hun gracieuze melodieën, levendige ritmes en ingewikkelde samenspel tussen de fluit en basso continuo.

De fluitsonates uit Sevilla benadrukken Misóns vaardigheid als componist voor blaasinstrumenten en voegen een nieuwe dimensie toe aan zijn bekende oeuvre. Vandaag voert Rafael Ruíbérriz de Torres met zijn ensemble al deze fluitsonates integraal uit.

Verder op het programma vandaag…

...onder meer het slotconcert in de Música ibérica reeks, nog één keer Koert Debeuf, Juan Sancho & La Chimera, en het Hooglied uit Spanje.

Vandaag op EMTV

Met EMTV kijkt u iedere dag naar livestreams vanaf het Festival Oude Muziek Utrecht 2024. Met vandaag:

Tot slot: wist je dat…

… deze week in 178 concerten 150 ensembles met in totaal 940 musici op 50 locaties opgetreden hebben? Daarvoor zijn maar liefst 28 klavierinstrumenten, 2 harpen, 4 contrabassen en percussie in 10 dagen ca. 200 keer door de stad vervoerd! Bovendien hebben, buiten iedereen in Utrecht, oudemuziekliefhebbers vanuit 49 landen naar concerten gekeken via Early Music Television!