De luisterkeuze van...

Wat doen onze musici in deze verplicht concertloze periode? Veel studeren en veel muziek luisteren, zo luidt de niet erg verrassende conclusie. Vier gelauwerde oudemuziekspecialisten delen hun luistertips in de vorm van een gecureerde afspeellijst.

Maarten Engeltjes


“Ik hoop dat u net zoveel luisterplezier beleeft aan deze afspeellijst als ik. Ik heb geprobeerd een lijst te maken met bekende en minder bekende pareltjes van veelal de grote componisten uit de barok. Uiteraard met een nadruk op geweldige zangers welke ik al sinds mijn jeugd bewonder. Ik heb alle opera's, oratoria of cantates waar de werken uit komen zelf ook uitgevoerd in de loop der jaren en heb er mede daardoor speciale herinneringen bij.”

> Concerten van countertenor Maarten Engeltjes en zijn ensemble PRJCT Amsterdam in januari 2021

Lucie Horsch


“Juist in deze tijd waarin we geen concerten meer kunnen bezoeken, merk ik dat ik veel vaker naar opnames luister. Mijn luisterlijst begint met een aria van Händel gezongen door Lorraine Hunt Lieberson. De directheid en puurheid van de menselijke stem heeft mij altijd geïnspireerd bij het zoeken naar de ideale blokfluitklank. Zo begint mijn luisterlijst als het ware bij de oorsprong – de menselijke stem – en eindigen we bij het symfonieorkest. Met twee ouders die beiden in orkesten spelen heb ik van huis uit veel orkestrepertoire meegekregen en Brahms is een componist waar ik heel veel van hou. Het is uiteindelijk een diverse luisterlijst geworden, waarbij ik me heb laten inspireren door musici die ik bewonder.” 

> Lucie Horsch zelf in actie horen?

Christina Pluhar


“Deze luisterlijst bevat opnamen van musici met wie ik heb samengewerkt of die me sterk hebben beïnvloed. In het bijzonder wil ik Rolf Lislevand noemen, die in de jaren negentig het luitspel naar een hoger plan heeft getild en een geheel nieuwe dimensie heeft gegeven. Wij luitisten hebben veel aan hem te danken.”

Luitmuziek in het Seizoen Oude Muziek 2020/2021

Fred Jacobs


“In deze tijd van thuisstudie zonder concerten denk ik vaak aan een passage uit de Burwell Lute Tutor (ca. 1660-1672), het luitinstructieboek dat gebaseerd is op de opvattingen van Ennemond Gaultier (1575-1651): ‘Je doet er goed aan om te spelen in een gelambriseerde kamer zonder meubels, als het kan; laat het gezelschap niet het aantal van drie of vier overtreffen want het geluid van een muis is een belemmering voor deze muziek.’ Is dit de ideale situatie voor een toekomstige muziekpraktijk? Voor een aantal stukken op mijn lijst in ieder geval wel. Daarnaast muziek voor wanneer alles weer kan.”

> Luitsolo's en luitliederen in het Seizoen Oude Muziek 2020/2021