Monteverdi tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht 2023 – Revival

La Tempête / Simon-Pierre Bestion

MONTEVERDI'S MARIAVESPERS

Met de Vespro della beata Vergine schreef Monteverdi een even krachtige als originele ode aan de Heilige Maagd. In een oogwenk flitst de partituur ons terug naar het Mantua van 1610, waar de componist toen werkzaam was. Met deze demonstratie van zijn technische kunnen en veelzijdigheid zou Monteverdi gemikt hebben op een aanstelling aan de pauselijke kapel. Dat het uiteindelijk de San Marco in Venetië werd, zal geen mens betreuren.

zo 27 aug / 20.00 uur - Utrecht, TivoliVredenburg, Grote Zaal

 

Collegium Vocale Gent / Philippe Herreweghe

PETRARCA REVISITED

Hij schreef ontelbaar liefdessonetten en inspireerde een complete literaire stroming: de veertiende-eeuwse Francesco Petrarca was een van de grootste dichters aller tijden. Tijdens het Vriendenconcert herleven zijn beeldrijke verzen op noten van twee eeuwen later. Collegium Vocale Gent presenteert onder leiding van Philippe Herreweghe een bloemlezing uit de madrigalen van Claudio Monteverdi, Luca Marenzio, Cipriano de Rore en Giovanni da Palestrina. Het waren componisten als deze die Petrarca’s poëzie uit het Trecento (de Italiaanse veertiende eeuw) vanaf de late renaissance nieuw leven inbliezen en daarmee onsterfelijk maakten. Petrarca’s poëzie inspireerde madrigalen waarin componisten volop buiten de lijntjes kleurden, nieuwe muzikale horizonten verkenden en de uitersten van de expressiviteit opzochten.

ma 28 aug / 20.00 uur - Utrecht, TivoliVredenburg, Grote Zaal

 

Le Banquet Céleste / Damien Guillon

MONTEVERDI'S L'INCORONAZIONE DI POPPEA

De meest flamboyante Shakespeare-drama’s en de duurste Netflix-series verbleken bij Monteverdis laatste opera, zeker als het gaat om de menselijke strijd om macht en verleiding, van slaapkamer tot politieke arena. Onder de bloeddorstige jonge Romeinse keizer Nero kan niets en niemand de opkomst van zijn op macht beluste maîtresse Poppea tegenhouden. 

De vroegbarokke componisten wilden het theater van de Griekse en Romeinse oudheid weer tot leven wekken. Monteverdi werd een van hun frontfiguren. Eeuwen later weten we dat hun zoektocht naar het verleden zorgde voor een spectaculair nieuw genre, dat ook nog eens een rijke toekomst voor de boeg had. Le Banquet Céleste zorgt nu voor de hedendaagse revival… van een revivalstuk uit de zestiende eeuw. 

za 2 sep / 19.00 uur - Utrecht, TivoliVredenburg, Grote Zaal

Mogen we iets vragen?
Wat is de belangrijkste reden voor uw bezoek vandaag?

Antwoord is verplicht
Cookies

We helpen u ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hieronder in. Lees meer in onze privacyverklaring.

[2]
[1]
Welkom bij eMTV!
Wachtwoord vergeten
Wachtwoord vergeten
E-mail is verplicht!