L’homme armé x9

De gewapende man: stem en tegenstem

De oorsprong van het volksliedje L’homme armé is niet met zekerheid te achterhalen, maar wellicht verhaalt de tekst over de bewapening voor een nieuwe kruistocht. Het lied duikt voor het eerst op rond de Val van Constantinopel in 1453. Daarna begint het een nieuw leven als een van de meest getoonzette basismelodieën van de renaissance. 

Er bleven in totaal zo’n veertig polyfone miszettingen bewaard die L’homme armé op de meest vindingrijke wijzen verwerken. Met onze selectie van negen stuks geven we deze oorwurm alvast vrij spel. Dagelijks om 17.00 uur ontdekt u de knapste notenrecycling. Maak u klaar voor Dufay, Tinctoris, Busnois, Palestrina, Morales, Brumel, Guerrero en Josquin Desprez – tweemaal! – en uitvoerders als The Tallis Scholars, het Huelgas Ensemble en Cantar Lontano. We starten met een lezing en een concert van Ensemble Lucidarium, die alles op zijn kop zetten. Want wat betekenden de kruistochten voor de gewone man die het allemaal moest ondergaan? 

ZOMERSCHOOL: AVERY GOSFIELD

L’HOMME ARMÉ VS. THE COMMON MAN

'De gewapende man vervult het volk met angsten.’ In haar lezing neemt Avery Gosfield, artistiek leider van Ensemble Lucidarium, de gewapende man uit het populaire renaissancelied zijn harnas af. Even weg van die glorieuze polyfonie van koning, kerk en kruistocht: we richten de blik op het gewone volk, hun armoede, rebellie en frustratie, en de verwoestingen van veldslagen die ze moesten verduren. In welke muziek klinken hun stemmen door?

za 26 aug / 9.30 uur - Utrecht, TivoliVredenburg, Club Nine

ENSEMBLE LUCIDARIUM / AVERY GOSFIELD

L’HOMME DÉSARMÉ

In negen wapenrustingen verschijnt hij dit festival, L’homme armé: de kruisvaarder op weg naar het Heilige Land. Het eerste woord is aan Ensemble Lucidarium, en dat verandert alles. Zij kiezen het perspectief van de traumatische beleving van de ‘bevrijdingstochten’ door het gewone volk. Met reconstructies van Bourgondische liederen en instrumentaal repertoire lenen deze specialisten van de Joodse cultuur hun stem aan wie stil bleef in de marge van de kronieken.

za 26 aug / 15.00 uur - Utrecht, TivoliVredenburg, Hertz

Mogen we iets vragen?
Wat is de belangrijkste reden voor uw bezoek vandaag?

Antwoord is verplicht
Cookies

We helpen u ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hieronder in. Lees meer in onze privacyverklaring.

[2]
[1]
Welkom bij eMTV!
Wachtwoord vergeten
Wachtwoord vergeten
E-mail is verplicht!