Early Music Essentials

Festival Oude Muziek 2023 – 25 augustus t/m 3 september

Is oude muziek nieuw voor je? Geen probleem! Met de early music essentials heb je gelijk de parels van het festival te pakken: de meesterwerken, de topensembles en de supersterren. Wees welkom in de wereld van oude muziek! 

openingsconcert La Tempêe / simon-Pierre Bestion

De keizer is dood, leve de keizer! Karel V en La Bomba Flamenca

Repeteren voor je eigen begrafenis? De Spaanse keizer Karel V deed het gewoon. Met alle mogelijke toeters en bellen organiseerde hij begin september 1558 een nepceremonie. De oefening kwam net op tijd: enkele weken later stierf hij daadwerkelijk. Artist in residence Simon-Pierre Bestion wuift de vorst uit in La Bomba Flamenca: deze voorstelling dompelt je onder in verfijnde renaissancemuziek, sfeervolle lichtcreaties en de overrompelende sound van solisten, koor en orkest.

vrijdag 25 augustus 20.00 uur | TivoliVredenburg, Grote Zaal

Les Arts Florissants & Le Jardin des Voix / William Christie

The Fairy Queen

Al zowat veertig jaar speelt Les Arts Florissants in de Champions League van de oude muziek. Onder aanvoerder William Christie treden ervaren toppers en aanstormende beloften aan in Utrecht voor The Fairy Queen: Henry Purcells soundtrack bij Shakespeare’s A Midsummer Night’s Dream. De trots van de Engelse barok laat alle hoeken van het speelveld klinken, van feeënliedjes en lichtballetten tot dronken gedichten en sexy songs.

woensdag 30 augustus 20.00 uur | TivoliVredenburg, Grote Zaal

Música Temprana / Adrián Rodríguez van der Spoel

Liefde in luilekkerland

Zonnetje, briesje, biertje, boekje: zomer, dat is tijd voor ‘dolce far niente’. De Romeinse dichter Vergilius schreef met Bucolica een lofzang aan het zalige nietsdoen. Meer dan duizend jaar later zouden componist Juan del Encina en tijdgenoten zijn luilekkere mijmeringen recyclen. Bij hen geen herderspoëzie, maar gekunstelde boerentaal, en natuuridylles doordrenkt van liefdesverdriet. Música Temprana vond de pareltjes van het genre in de legendarische liederenschat Cancionero de Palacio.

zondag 26 augustus 17.00 uur | TivoliVredenburg, Grote Zaal

L’Arpeggiata / Christina Pluhar & Marco Beasley

Trouw & Dood

Wat is er meer opwindend dan de comeback van een superster? De comeback van twee supersterren! Christina Pluhar en Marco Beasley zetten ooit de oudemuziekwereld op z’n kop met bezwerende liederen en verslavende riffs. Nu, achttien jaar na hun vorige passage, keert het duo terug naar Utrecht met een opera gepuzzeld uit het beste van de Italiaanse barok. In een all-star-line-up duwt deze romantische thriller je naar het puntje van je stoel!

donderdag 31 augustus 20.00 uur | TivoliVredenburg, Grote Zaal

Vox Luminis

Deutsches Requiem zonder Brahms

Enkele van de grootste hits uit de romantiek staan op het conto van Johannes Brahms. Zo schreef hij met Ein Deutsches Requiem misschien wel hét koorwerk van de negentiende eeuw! De wereldberoemde Belgen van Vox Luminis gebruikten de teksten van Brahms als startpunt voor een reis terug in de tijd. Bestemming: het Duitsland van de barok, waar componisten de Lutherse lyrics verwerkten in muzikale meditaties rond dood en hoop.

dinsdag 29 augustus 20.00 uur | TivoliVredenburg, Grote Zaal

Huelgas Ensemble / Paul van Nevel

Neorenaissance

Wie schreef rond 1500 de Missa L’homme armé die anoniem werd opgetekend in een Napolitaans handschrift? Het antwoord zou wel eens ‘Firminus Caron’ kunnen luiden. Niet dat het er echt toe doet, aldus Paul Van Nevel. De frontman van het uitmuntende Huelgas Ensemble breekt in de eerste plaats een lans voor de verbluffend knappe muziek, die hier de affiche deelt met de kolossale Aardbevingsmis van de Franse renaissancevedette Antoine Brumel.

zondag 27 augustus 17.00 uur | Domkerk

Keuzestress?

Beantwoord enkele vragen en wij helpen je een concert te kiezen.

Doe de Concertwijzer!
Mogen we iets vragen?
Wat is de belangrijkste reden voor uw bezoek vandaag?

Antwoord is verplicht
Cookies

We helpen u ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hieronder in. Lees meer in onze privacyverklaring.

[2]
[1]
Welkom bij eMTV!
Wachtwoord vergeten
Wachtwoord vergeten
E-mail is verplicht!