Kaffeekantate!

BACHS MINI-OPERA

Het is een van de eigenaardigheden van de muziekgeschiedenis: in het immense oeuvre van Johann Sebastian Bach is niet één opera terug te vinden, terwijl dit toch het barokgenre bij uitstek was. Met zijn Kaffeekantate kwam de Thomascantor rond 1734 wel dicht in de buurt van de Italiaanse bühne. 

De titel Schweigt stille, plaudert nicht onthult niets van het aparte libretto. Bestemd voor uitvoering in het Leipziger koffiehuis Zimmermann, grapt deze wereldlijke cantate over Herr Schlendrian, oftewel Mijnheer Luiwammes, en zijn aan koffie verslaafde dochter Lieschen. Enkel een huwelijksbelofte lijkt haar van het goedje af te kunnen brengen, maar met een slimme twist stelt ze haar dagelijkse portie van het zwarte goud alsnog veilig. Zo horen we Bach niet alle dagen! 

De festivalproductie met bariton Dietrich Henschel en ĀRT HOUSE 17, bestaande uit Adrian Schvarzstein, Thomas Höft en Michael Hell, is tweemaal daags te horen: ’s ochtends in de Paardenkathedraal en later op de dag in de Utrechtse wijken als verrassingsconcert in de openlucht. 

Cookies

We helpen u ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hieronder in. Lees meer in onze privacyverklaring.

[2]
[1]