Björn Schmelzer

Curator in residence

Dit jaar heeft het Festival Oude Muziek een artist in residence die ook nog eens als curator een stuk van het festival voor zijn rekening neemt. ‘Met de korrel op de stem’ en ‘het grein in de keel’: Björn Schmelzer en Graindelavoix breken een lans voor oudemuziekuitvoeringen met visie, durf en panache, waarin imperfectie geen schrikbeeld is maar een stuk mens-zijn dat tijd en ruimte overbrugt. Sommige critici noemen het heiligschennis, anderen genialiteit; en ook het publiek telt believers en non-believers. Over één ding is iedereen het eens: Graindelavoix weet steeds weer onder de huid van de muziek te kruipen.

Björn Schmelzer is antropoloog en musicus, denker en doener, een man die hoofd en hart samenbrengt. Met de herkenbare sound van zijn ensemble en zijn geamuseerde en onorthodoxe kijk is Schmelzer een van de meest inspirerende denkers van het hedendaagse muzieklandschap.

De Janskerk: een eigen muzikale biotoop in het hart van de stad

Björn Schmelzer krijgt vijf dagen lang de Janskerk tot zijn beschikking als werk- en experimenteerruimte. Hij geeft er concerten en performances met zijn ensemble Graindelavoix, nodigt zijn vriend en collega Paul Van Nevel uit voor een concert-met-boekpresentatie, en leest en debatteert dagelijks tijdens de Huizinga Hours met auteur en hoogleraar Frits van Oostrom over Herfsttij der middeleeuwen. Verder op het programma: vintage John Cage, hartverscheurende Bourgondische lamentaties en een scenische voorstelling rond Samuel Beckett. Schmelzer verzorgt ook een permanente expositie, geïnspireerd op de baanbrekende beeldatlas van Aby Warburg. Onder zijn curatorschap wordt de Janskerk een tempel voor klank-zonder-vrees.

Bekijk het programma
Klik hier