Theaterfestival OverActing

NIEUW! van de makers van het Festival Oude Muziek
zondag 04 december 2022 11:00
Prijzen:

Regulier €5,00 - 39,00 / CJP/student €5,00 - €10,00

excl. transactiekosten
OVER HET CONCERT:

Theaterfestival OverActing: een mix van theater en muziek, wetenschap en kunst, emotie en verstand. Met theatervoorstellingen, lezingen, spoken word performances en workshops gaat OverActing op zoek naar de kracht van theatertradities uit het verleden. Van stille films tot Griekse tragedies. De heftige gebaren, poses en gezichtsuitdrukkingen van honderd jaar geleden kunnen we niet meer begrijpen, laat staan ervan genieten. Of toch wel? We nemen je mee op een overrompelende emotionele reis langs acteerstijlen die nu verloren lijken. Confronterend? Misschien. Spannend? Absoluut! Na dit festival kijk je met nieuwe ogen naar het theater van nu. 

Ga naar overacting.nl voor meer informatie en kaarten.

workshop historisch acteren: kat carsonArtistiek onderzoek, de specialiteit van de Academy of Creative and Performing Arts van de Universiteit Leiden, hecht veel waarde aan acteertechnieken uitproberen en voelen in het lichaam. Daarom organiseren we deze workshop, onder leiding van acteur Kat Carson, zodat je als publiek zelf ervaart waar Theaterfestival OverActing eigenlijk om draait. Hoe activeert historisch acteren, met zijn houdingen, gebaren en gezichtsuitdrukkingen, lichaam en de emoties van mensen? Probeer het zelf!
Let op: Er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Voertaal: Engels

Locatie: Scheltema, Expo 1
Tijd: 11.00 - 12.30
Prijs: regulier €19,00 - CJP/student €10,00

Kuhnaus' Biblische sonaten IIDe Franse klaveciniste Louise Acabo zorgt voor een onvergetelijke verhalenronde. De Bijbelse avonturen van Hizkia, Gideon en Jacob krijgt ze ingefluisterd door Johann Kuhnau: Bachs voorganger in Leipzig en componist van de vroegste programmamuziek uit de geschiedenis. Beide uitvoeringen van Kuhnaus Biblische historien zijn een combinatie van historisch geïnspireerde muziek en hedendaagse declamatie in het Duits door acteur Thomas Höft.

Voertaal: Duits

Locatie: Waalse Kerk, Leiden
Tijd: 13.00 - 14.00
Prijs: regulier €23,00 - CJP/student €10,00

lezing: van een Beringse kelder naar de leidse schouwburg: de herontdekte decordoeken van de familie Van den berghe

Bruno Forment is musicoloog en theaterwetenschapper gespecialiseerd in theaterdecors. In opdracht van de Vlaamse overheid maakte hij een inventaris van historische theaterdecors in België. Zo is hij op de Vandenberghe-collectie gestuit, waarvan verschillende sets te zien zullen zijn tijdens OverActing - Theater Event Leiden. Forment brengt de geschiedenis van de Vandenberghe collectie in kaart, een verrassend verhaal van een reizend theatergezelschap rond 1900, dat zijn eigen kostuums, rekwisieten en decors vervaardigde. Deze traditie leeft voort in Circus Ronaldo, het gezelschap van de familie Vandenberghe.

Voertaal: Nederlands
Spreker: Bruno Forment

Locatie: Leidse Schouwburg, Bonbonnière
Tijd: 14.30 - 15.30
Prijs: regular €5,00 - CJP/student €5,00

sono io?Een queeste naar hereniging, tussen vader en zoon, tussen speler en publiek, tussen oude glorie en nieuwe kansen.
Danny en Pepijn Ronaldo, vader en zoon, samen op scène. Via hun gedeelde liefde voor muziek en spielerei bouwen ze een brug tussen gelijkenissen en verschillen. De vader lijkt vastgeroest in zijn verleden, hopeloos zoekend naar een aloud, maar vergaan gevoel van extase. De zoon zoekt naar de verzoening tussen het oude circus dat zijn vader creëerde en de wereld daarbuiten.
De wortels van Circus Ronaldo reiken terug tot ver in het verleden, met Danny en Pepijn als zesde en zevende generatie. Met zeven als heilig getal brengen ze nu een ode aan dit verleden: ‘Sono io?’ (‘Ben ik dat?).

Uitvoerenden: Circus Ronaldo

Locatie: Leidse Schouwburg, Grote Zaal
Tijd: 16.00 - 17.30
Prijs: regulier €23,00 - CJP/student €10,00

6 poets in 60 minutesSpoken word artist en promovendus Alexander Cromer (Academy of Creative and Performing Arts, Universiteit Leiden) cureert deze viering van hedendaagse poëzie. Een nieuwe generatie spoken word artiesten laat hun passie, politiek en artisticiteit zien. Deze voorstelling is gratis toegankelijk. 

Curator: Alexander Cromer

Locatie: Leidse Schouwburg, foyer
Tijd: 17.30 - 18.30
Prijs: gratis

the last act: een avond vol muziek, theater en film

De Stadsgehoorzaal in Leiden vormt het decor van de ontknoping van OverActing 2022. Het publiek wandelt door het gebouw, langs drie korte voorstellingen, waarin alle expressieve kleuren van theater en film aan bod komen.

THE RAVEN, MELODRAMA
Het melodrama, met gesproken tekst begeleid aan de piano, was erg populair in het Londen van 1900. In dit programma brengen de acteur Jed Wentz en pianiste Olga Pashchenko dit repertoire tot leven met het akelige griezelverhaal The Raven van Edgar Allan Poe, op muziek van de Amerikaanse componist Arthur Bergh. Wentz laat zich inspireren door zijn onderzoek in het archief van de zanger-acteur David Bispham, die The Raven in première bracht in 1909.

Voertaal: Engels

HÉRACLITE ET DÉMOCRITE, KOMISCHE CANTATA

Gebaren werden ook bij het zingen gebruikt. Hoe dit in zijn werk gaat, laten we zien in Héraclite et Démocrite, een komische cantate van Jean-Baptiste Stuck. De wereld is een puinhoop, maar vrees niet, want twee Griekse filosofen komen ons uit de nood adviseren. Volgens Heraclitus is huilen op zijn plaats, terwijl Democritus niet kan stoppen met lachen. Twee specialisten in historische acteerkunst, Michal Bitan en João Paixão brengen ons terug naar het Parijs van de jaren 1710.

Voertaal: Frans

DE DOOD VAN PIERROT
Martin de Ruiter van Eye Filmmuseum Amsterdam begeleidt de stille film De dood van Pierrot uit 1920 aan de piano. De film (met tussentitels in het Nederlands en ondertiteling in het Engels) is een dramatische komedie over acteurs, acteren en films maken. Het verhaal illustreert de hoofdthema’s van OverActing door drie verschillende acteerstijlen te presenteren: het naturalisme van het drama, het overdreven naturalisme van de komedie, en de onnatuurlijk, expressieve en dansante kwaliteiten van de tragedie. De dood van Pierrot is een charmante film, die ons laat nadenken over naturalisme in de acteerstijlen van vandaag.

Voertaal: Nederlands

Locatie: Stadsgehoorzaal, Leiden
Tijd: 20.00 - 22.00, inclusief pauze
Prijs: regulier €39,00 - CJP/student €10,00

 

Mogen we iets vragen?
Wat is de belangrijkste reden voor uw bezoek vandaag?
Antwoord is verplicht
Cookies

We helpen u ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hieronder in. Lees meer in onze privacyverklaring.

[2]
[1]
Welkom bij eMTV!
Wachtwoord vergeten
Wachtwoord vergeten
E-mail is verplicht!