Theaterfestival OverActing

NIEUW! van de makers van het Festival Oude Muziek
zaterdag 03 december 2022 13:00
Prijzen:

Regulier €5,00 - 39,00 / CJP/student €5,00 - €10,00

excl. transactiekosten
OVER HET CONCERT:

Theaterfestival OverActing: een mix van theater en muziek, wetenschap en kunst, emotie en verstand. Met theatervoorstellingen, lezingen, spoken word performances en workshops gaat OverActing op zoek naar de kracht van theatertradities uit het verleden. Van stille films tot Griekse tragedies. De heftige gebaren, poses en gezichtsuitdrukkingen van honderd jaar geleden kunnen we niet meer begrijpen, laat staan ervan genieten. Of toch wel? We nemen je mee op een overrompelende emotionele reis langs acteerstijlen die nu verloren lijken. Confronterend? Misschien. Spannend? Absoluut! Na dit festival kijk je met nieuwe ogen naar het theater van nu. 

Ga naar overacting.nl voor meer informatie en kaarten.

Kuhnaus' Biblische sonaten IWat bij Liszt programmamuziek zou gaan heten, is geworteld in de barok. Ook toen al werd er instrumentale muziek geschreven die geïnspireerd was door buitenmuzikale bronnen. De Bijbelverhalen van David, Goliath, Saul en Jacob – vertaald naar klavecimbelmuziek en poëtisch teksten van de hand van Johann Kuhnau – vormen het scenario waarmee klavecinist Michael Hell en verteller Thomas Höft aan de slag gaan, van emotie naar emotie.

Voertaal: Duits

Locatie: Waalse Kerk, Leiden
Tijd: 13.00 - 14.00
Prijs: regulier €23,00 - CJP/student €10,00

Lezing: The Dual Art: Music, Speech and the Performance of Melodrama ca. 1900Declamatie is de kunst van het muzikale spreken. In geen enkele kunstvorm is de relatie tussen muzikale expressie en tekstexpressie duidelijker dan in het melodrama. Dit genre combineert gesproken (en niet gezongen) teksten met muzikale begeleiding. Het stelt de speciale eis aan de spreker om de spraak ritmisch te organiseren en melodisch uit te spreken, om te kloppen met een muzikale partituur. Hoewel het genre tot in de jaren twintig van de negentiende eeuw erg populair was, is het melodrama later uit de gratie geraakt. Deze lezing onderzoekt of het melodrama de hedendaagse manier van spreken nieuw leven in kan blazen. Ook bereidt Wentz het publiek voor op de theatervoorstellingen Pygmalion en Proserpina die later op de avond worden uitgevoerd.

Voertaal: Engels
Spreker: dr. Jed Wentz

Locatie: Scheltema, Expo 1
Tijd: 15.00 - 16.00
Prijs: regulier €5,00 - CJP/student €5,00

ice don't drown: a spoken word intervention by Alexander CromerAlexander Cromer is een storyteller, onderzoeker en spoken word-artiest die promoveert aan de Academy of Creative and Performing Arts van de Universiteit Leiden. Cromer focust zich op onderwerpen als afro-futurisme, black ontology en ecologische vraagstukken. Hij werkte samen met De Nationale Opera en Ballet, het British Film Institute, XL Recordings, WeTransfer, de Istanbul Design Biennale, de jaarlijkse Conference of Youth en de Black Lives Matter-beweging. Cromer is curator van het evenement 6 Poets in 60 Minutes in de Leidse Schouwburg, maar vanavond presenteert hij zijn eenmansshow Ice Don’t Drown.

Voertaal: Engels

Locatie: Scheltema, Expo 1
Tijd: 17.00 - 18.00
Prijs: regulier €10,00 - CJP/student €10,00

Theateravond: een historisch geïnspireerde extravaganzaOp zaterdagavond zoeken we naar de opwinding van een avondje schouwburg in de vroege negentiende eeuw: geen pauze, de zaallichten blijven gewoon aan en het publiek kiest zelf wanneer ze pauze houden (of juist niet). Drie hoofdbestanddelen worden aangeboden om de gemoederen kunstmatig te roeren: een drama, een tragedie en een klucht met historisch geïnspireerde acteertechnieken en kostuums. Jean-Jacques Rousseaus Pygmalion (op muziek van Georg Benda), Wolfgang von Goethes Proserpina (op muziek van Carl Eberwein), en Dirk Buysero’s De bruiloft van Kloris en Roosje (op muziek van Bartolomeus Ruloffs) worden opgevoerd, telkens tegen een ander historisch decor uit de Vandenberghe-collectie. Tussendoor klinkt muziek, zang en poëzie en wordt er gedanst. De muzikale opluistering op historische instrumenten wordt verzorgd door het Nederlandse oudemuziek-ensemble Postscript.

Voertaal: Teksten in het Engels, Duits en Nederlands, met Nederlandstalige synopsis.
Uitvoerenden: Ensemble Postscript, Theater Kwast en solisten

Locatie: Leidse Schouwburg, Grote Zaal
Tijd: 19.30 - 22.30
Prijs: regulier €39,00 - CJP/student €10,00

Mogen we iets vragen?
Wat is de belangrijkste reden voor uw bezoek vandaag?
Antwoord is verplicht
Cookies

We helpen u ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hieronder in. Lees meer in onze privacyverklaring.

[2]
[1]
Welkom bij eMTV!
Wachtwoord vergeten
Wachtwoord vergeten
E-mail is verplicht!