Philippe Jaroussky & L'Arpeggiata / Christina Pluhar

Passacalle de la follie
zondag 29 augustus 2021 20:00
Prijzen: Evenement

€ 15

Passe Partout

€ 80

Over het programma:

Zet Christina Pluhar en haar ensemble L’Arpeggiata samen met Philippe Jaroussky op het podium en je bent verzekerd van een spectaculair concert. Vanavond verrassen deze gouden musici met een programma vol hoofse liederen waarin tekstuele expressie de boventoon voert.

Centraal staat het emblematische genre van de air de cour. Deze verfijnde liedvorm was in de zeventiende eeuw het medium bij uitstek om delicate gevoelens uit te drukken. Naast deze van origine Franstalige liederen klinken ook airs de cour in het Italiaans en Spaans van componisten als Guédron, Boësset en Moulinié.

Bekijk hier teksten & vertalingen.

 

Programma

Antoine Boësset 1586-1643
Nos esprits libres et contents

Gabriel Bataille ca. 1575-1630
El baxel està en la playa 

Henry de Bailly ?-1637
Yo soy la locura (Passacalle de La Follie)

Pierre Guedron na 1564-1619/20
Aux plaisir aux délices bergères

Antoine Boësset
A la fin de cette bergère

Étienne Moulinié ca. 1600-na 1669
Concert des différents oiseaux
Orilla del claro tajo

Marc Antoine Charpentier 1643-1704
Sans frayeur dans ce bois

Pierre Guedron
Dessus la rive de la mer, y a trois filles

François Couperin
Les baricades mystérieuses

Joseph de la Barre 1633-voor 6 mei 1678
Ah! Je sens que mon chœur va mourir

Étienne Moulinié
Non speri pietà

Pierre Guedron
Pues que me das a escoger

Louis de Caix d’Hervelois 1670-1760
Plainte instrumentaal

Michel Lambert ca. 1610-1696
Ma bergère est tendre et fidèle

Étienne Moulinié
Enfin la beauté

 

 

Biografie

Philippe Jaroussky is een van de meest bewonderde contratenoren van zijn generatie. Hij werkte met gerenommeerde oudemuziekensembles, waaronder L'Arpeggiata, Les Arts Florissants, Les Musiciens du Louvre, Le Concert d'Astrée en Europa Galante, en musiceerde met dirigenten als Christina Pluhar, Emmanuelle Haïm, William Christie, Marc Minkowski en René Jacobs. In 2002 richtte hij Ensemble Artaserse op.

Christina Pluhar studeerde klassieke gitaar, luit en harp, onder meer in Bazel, Den Haag en Milaan,  waar ze les kreeg van Paul O’Dette, Andrew Lawrence King en Jesper Christensen. Ze trad vaak op in  de basso continuo-groep van ensembles als La Fenice, Hespèrion XXI, Les Musiciens du Louvre en  Cantus Cölln. Ze is leider van haar eigen ensemble L’Arpeggiata.  

Voor elk project met L’Arpeggiata brengt Christina Pluhar een groep uitzonderlijke, vaak jonge musici bij elkaar. Sinds de oprichting in 2000 worden de concerten en opnames van het ensemble warm onthaald door pers en publiek. L’Arpeggiata brengt vaak minder bekend repertoire voor het voetlicht en legt de nadruk op Franse, Italiaanse en Napolitaanse muziek uit de zeventiende eeuw, waarin improvisatie een grote rol speelt. L’Arpeggiata treedt op tijdens alle belangrijke festivals van Europa en is een graag geziene gast in Utrecht.

 

Hulp nodig bij het kijken?
Klik hier
Cookies

We helpen u ook online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hieronder in. Lees meer in onze privacyverklaring.

[2]
[1]
Welkom bij eMTV!
Wachtwoord vergeten
Email is verplicht!